2024. április 19., péntek

A közösségi oldalakról sokadszorra

A már említett hátulütők mellett más problémákat is okozhatnak ezek az oldalak

A legtöbben manapság már el sem tudják képzelni a mindennapi tennivalókat az internet, vagy éppen a közösségi oldalak nélkül. Segítenek a kapcsolattartásban, a hírszerzésben, már csak azért is, mert szinte minden és mindenki megtalálható rajtuk. Egyszerre tekinthető meg a nagyvilág és a szomszédság virtuális valósága, az ismerősök mindennapjainak internetes dokumentációja.
Az utóbbi web site-ok csakugyan rengeteget könnyíthetnek a különböző ügyek rendezésében, az információszerzésben, azonban megeshet az is, hogy visszafelé sülhet el a fegyver, tehát hogy a közösségi oldal ártalmassá is válhat.

A KISKORÚAK TEKINTETÉBEN FOKOZOTTABB A VESZÉLY

A kamaszok és az internet kapcsolatára már több tudományos kutatás is rámutatott. A közösségi oldalak mentén pozitívumként jelölhető meg a már elhangzott kapcsolattartás, információszerzés, különböző virtuális közösségi élmények megélése.
A kiskorúak számára azonban ez egyidejűleg a világ megnyílását is jelentheti, amely több esetben is sokkoló lehet, hiszen felkavaró tartalmakba is könnyen belebotolhat.
Negatívumként említhető meg a függőség is, amikor is a kamasz szinte egész szabadidejét a képernyő előtt tölti. Mondani sem kell, ez mozgásszegény életmód kialakulásához vezet, amely további egészségügyi komplikációkat is maga után vonhat.

Egyes szakemberek a személyiségtorzulást is megemlítik, mint potenciális veszélyt. Az interneten ugyanis a legtöbben a lehető legjobb színben próbálnak feltűnni, ez pedig akár oda is vezethet, hogy egyes alapvető személyiségjegyek megváltoznak az idealizált kép elérése érdekében. Továbbá, a kamaszok akár hamis képet is alkothatnak másokról („Mindenki tökéletes és szép, csak én nem!”)
„Az információs kor abból a szempontból is elég veszélyes, hogy a kamaszok a közösségi médiában a narcisztikus, önimádó vonások túlreprezentáltságát látják és fogadják el természetesnek. Ennek az a következménye, hogy a természetes – korosztályos – agresszió mértéke megnőhet, egymással is keményebbek lehetnek a kamaszok” – emlékeztetett rá Tari Annamária pszichológus egy ezzel a témával foglalkozó cikkben.
A szakértők szerint akár a szocializációs tér is beszűkülhet a túlzott használattól, ugyanis az internetező egyre kevesebb időt tölt valódi társaságban, hús-vér emberek között, amely alapvetően negatív hatásokat fejthet ki a mindennapi viselkedésben.
Más hozzáértők szerint a magányos emberek hibásan ezeken az oldalakon keresnek kapcsolatot. Ezzel önmagában nincs is semmi probléma, viszont feltevődik a kérdés: amennyiben csakugyan társra talált valaki az interneten, akkor hogyan folytatják tovább. Találkoznak? Közös programokat szerveznek? Vagy megmaradnak az online-társak?

SZAKMAI SZEMPONTBÓL IS OKOZHAT GONDOT

Az okostelefonok elterjedésével az internetes tartalmak szinte bárhol és bármikor elérhetőek, a készülékeken készített videók és fotók szinte azonnal felkerülhetnek a webre, vagyis valamely közösségi portálra. A képek legtöbb esetben ártalmatlan fotók családi összejövetelekről, a nyaralásról, piknikről vagy éppen születésnapról…
Az is megtörténhet azonban, hogy a kép éppenséggel sértő tartalmat közöl, amellyel nemi, vallási vagy egyéb más alapon sérti meg ismerőseit (sokszor a tudtán kívül, hiszen nem mindenki humorérzéke egyforma – ha éppen viccelni akart a delikvens).
Egyes esetekben az újságíróknak szakmai kérdéseket is felvetnek ezek a képek és videók, amennyiben hírértékű tartalomról van szó. A médiaszakértők már több esetben is foglalkoztak ezzel a jelenséggel, egyesek már a klasszikus média végnapjainak kezdetéről beszéltek az első ilyen videók feltöltése után. Manapság azonban a médiatudósok megegyeztek abban, hogy az amatőr felvételek legideálisabb esetekben forrásnak kell, hogy szolgáljanak a médiaházaknak, amelyek aztán a szakértők segítségével tovább elemezhetik a történteket.

REJTETT REKLÁMOK A WEBEN

A közösségi oldalakon (mint például a Facebookon) az ember az ismerősein kívül megtalálhatja a kedvenc filmjeinek és sorozatainak szentelt profiloldalakat, mint ahogy az általa kedvelt zenekarok, médiumok és egyéb más tartalmak oldalait is megtekintheti.
Az ember például a politikai tartalmú hirdetésekbe is belebotolhat, ami magában nem okoz gondot, viszont a legtöbb párt ma már nemcsak „passzív” módon képviselteti magát ezeken az oldalakon, hanem ügyeletes „botok”segítségével propagálják magukat. Itt jobbára fizetett személyekről van szó, akik szinte robotszerűen dicsérik az adott politikai opciót, vagy reagálnak az oppozíció negatív hosszázólásaira.
Ezek a botok egyébként nemcsak a pártok profiljain aktívak, hanem több hírportál tartalmait is folyamatosan kísérik, ahol bárkivel szócsatába állnak, aki éppen más meglátással áll a dolgokhoz.
Nem csak a pártoknál, hanem minden más érdekképviseletnél, illetve bármelyik más oldalnál is megmutatják magukat az internetes „kommenthuszárok”, hiszen a lényeg az, hogy egy bizonyos célt elérjenek, egy terméket eladhatóbbá tegyenek.

PÁR SZÓ A HELYESÍRÁSRÓL IS…

Végül, aki jelen van ezeken a felületeken, az tapasztalta már: az internetezők sokszor úgy fogalmaznak és írnak, hogy attól a közelben álló helyesírási szabályzatok menten felgyulladnának. Ez persze nem mondható veszélyesnek, viszont problémának annál inkább. Egyrészt kórképet ad egy adott közösség írástudói és fogalmazási igényességéről, másrészt pedig potenciálisan tovább rombolhatja az íráskészséget a rengeteg hibásan megfogalmazott mondat, vagy helytelenül leírt szó.