2024. április 25., csütörtök

Magyarzó Pistike messéi

Most már annyira elöntött bennünket a kampány, hogy az utcára se léphetsz ki úgy, hogy ne botolj bele egy agitátorba! Több van belőlük, mint kullancsból a Duna parkban. Minden utcasarkon más-más párt emberei tanyáznak, és osztogatják a szórólapokat meg az ajándékokat. A Zacsekpetinek már egész kollekciója van örökíróból, de a legtöbb olyan vacak, hogy egy házi feladatot se lehet vele megírni!

– Engem is folyton leszólítanak, amikor megyek a piacra, hogy kire fogok szavazni? – panaszkoda amama. – De nem akarom megsérteni őket, mert biztosan fizetetlen szabadnapot vettek ki a munkahelyükön, hogy önzetlenül agitálhassanak a pártjuknak.

– Egy frászt önzetlenek! – füstölge atata. – Nyugodjál bele, Tematild, nem ingyen és főleg nem meggyőződésből teszik ezt, hanem pénzért. Az egész választási hadjárat az anyagiakon múlik. Akinek több pénze van, az többet szerepel a tévében, több óriásplakátot helyez ki, több ajándékot osztogat. A programjaik meg annyiban különböznek egymástól, hogy mindegyik a másikról állítja, hogy enyveskezű csalók és gazemberek.

Egy képviselőjelölt szónokol a nagygyűlésen.

– Tisztelt választók! Önök láthatták, hogy a mostani vezetők négy éven át mást se csináltak, mint loptak, csaltak, hazudtak. A legfőbb gondjuk az volt, hogy minél jobban megtömjék a zsebüket.

– És te mit fogsz tenni? – szól be neki valaki a tömegből. – Miért válasszunk téged?

– Azért, hogy én is kapjak egy esélyt!

A Zacsek meséli, hogy őt meg annyit hívogatják telefonon, hogy a felesége már tisztára féltékeny. Azt hiszi, hogy van valakije!

– A múltkor is egy csicsergő női hang keresett, de kiderült, hogy ő is csak aktivista, méghozzá a mi egyik pártunkból. Alig tudtam lerázni, hogy nem vele fogom megbeszélni, hogy kire fogok voksolni. Azért, mert még magam se döntöttem el. Nem úgy, mint az anyósom.

– Ennyire követi a politikát a kedves anyósa, Zacsek? – csodálkoza atata. – Hogy már a választások előtt két héttel tudja, kit fog beikszelni? És ugyan ki az a szerencsés?

– Nem fogja elhinni, Gyula zomzéd: a Kerkobabics, a PUPSZ vezetője.

– Ne mondja, Zacsek! Pont ennek a szép nevű nyugdíjaspártnak a vezetőjére akar szavazni? Aki hol ehhez, hol ahhoz, de mindig a hatalmi párthoz szegődik? Mondhatom, elég furcsa ízlése van a kedves anyukának. És miért őt választotta?

– Azért a kijelentéséért, hogy ha nem ők győznek, akkor fuccs a nyugdíjnak! És ő nem szeretne az én kegyelemkenyeremen élni.

– Szép kis disznóság azzal ijesztgetni a szegény nyugdíjasokat, hogy ha nem Vucsicsra meg a kompániájára szavaznak, akkor nem lesz nyugdíj – bólogata atata. – Nyugodtan mondhatta volna azt is, ha nem ők nyerik a választást, akkor megáll a Föld, és lepotyognak róla az emberek. Vagy olyan földrengés lesz, hogy beomlik a belgrádi bazilika kupolája. De az a legtragikusabb, hogy ezeket a meséket be is veszi a jónép.

A komcsi időkben Moszkvából telefonálnak a jereváni pártbizottságba.

– Elvtársak, tudomásunkra jutott, hogy a körzetben 8-as erősségű földalatti mozgások lesznek, a Richter szerint!

– Köszönjük, elvtársak, azonnal intézkedünk!

Eltelik egy hét..., semmi visszajelzés. Két hét..., semmi.

Egy hónap múlva csörög a telefon, Jerevánból jelentkeznek:

– Továris, köszönjük a figyelmeztetést. Richtert és nyolc társát letartóztattuk és kivégeztük. Ezzel a földalatti mozgolódásokat megszüntettük, csak nem tudtunk eddig telefonálni, mert kurva nagy földrengés volt errefelé.

Atata szerint nálunk is elég nagy földrengés lesz, ha a választások után a vajda megint beköltözik a szkupstinába.

– Nem irigylem a leendő képviselők feleségeit – sopánkoda amama. – Állandó életveszélyben lenni! Lehet, hogy páncélinget kell viselniük.

– Honnan szeded ezt a hülyeséget, Tematild, hogy golyóálló mellényre lesz szükségük a honatyáknak?

– Nem hülyeség, Tegyula, mert olvastam a vajda kijelentését. Azt mondja, három pisztolya is van, és mindig van is egy nála. Meg azzal is eldicsekedett, hogy megnyert egy vetélkedőt, amelyen pisztolyelőrántásban versenyeztek. Képzeld el, Tegyula, mi lesz a szkupstinában, ha a Sejsej a vita hevében előrántja a hatlövetűjét!

– Hát, tényleg inkább oda illik a vajda, ahol ilyen vetélkedőket tartanak: a Vadnyugatra és nem a nemzetgyűlésbe. De azért nem kell mindent elhinni ennek a radi szájhősnek, Tematild.

– Ha a honatyáknak nem is, de a Tómónak azért reszkethet az alsóneműje a volt komája miatt – kuncoga a Zacsek. – Egy alkalmat se mulaszt el, hogy ne gyalázza őt, és ne kérdőjelezze meg a diplomáját. Én biztos nem fogadnék arra, hogy a Tómót másodszor is megválasztják elnöknek.

– Lehet, hogy sokan bírálják, de ő legalább jövőbelátó politikus – veté közbe amama.

– Miből gondolod, Tematild, hogy jövőbelátó?

– Abból, hogy gondol a saját és a családja jövőjére. Azért is vágott bele a pálinkagyártásba. Tudja, hogy a Tomovacsája akkor is kapós lesz, ha másra nem igen futja az embereknek.

Az öreg sumadijai paraszt elmegy az orvoshoz.

– Doktor úr, elmúlt a gyomorfekélyem, most már szabad šljivovicát innom?

– Hogy kérdezhetsz ilyet, Radojica, amikor már a múlt héten megmondtam, hogy egy kortyot sem ihatsz. Miért kérdezed megint?

– Gondoltam, a múlt hét óta fejlődött valamit az orvostudomány.

PISTIKE, önzetlen agitátor és földalatti mozgolódó