2024. április 25., csütörtök

Megteremtett lehetőség

Csütörtökön este Topolyán a községi képviselő-testület tanácstermében ismertették azokat a Prosperitati Alapítvány által kiírt pályázatokat, amelyekre a második, április harmadikán kiírt körben pályázhatnak a kettős állampolgársággal rendelkező vajdaságiak. A bemutatón jelen volt Kislinder Gábor, Topolya polgármestere, Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke, Pék Zoltán parlamenti képviselő, Juhász Bálint, a Prosperitati ügyvezetője, valamint az alapítvány helyi munkatársai, és nagyszámú érdeklődő.

A program Kislinder Gábor köszöntőszavaival kezdődött, majd Fremond Árpád beszélt az alapítvánnyal kapcsolatos eddigi tapasztalatokról, és mindarról, amit a VMSZ e téren végzett az elmúlt időszakban. Emlékeztetett arra, hogy 50 milliárd forint áll az alapítvány rendelkezésére az elkövetkező években, amelynek negyven százaléka vissza nem térítendő támogatás. – Hisszük, hogy ebben a közösségben megvan a lelkesség és a tudás is ahhoz, hogy megmaradjunk; vannak elképzelések, tervek, ötletek. Nekünk az a feladatunk, hogy megteremtsük az itthon maradás lehetőségét – mondta Fremond.

Juhász Bálint felszólalásában elmondta, hogy az első körben mintegy 2413 pályázat érkezett be, és a nagy érdeklődésre való tekintettel az eredetileg egymilliárd forintos keretet másfél milliárdra emelték fel. Az első körben tíz pályázatot írtak ki, ez a szám a második körben csupán öt, viszont a rendelkezésre álló keretösszeg magasabb. Ez alkalommal olyan magánszállásadók, egyesületek/nem kormányzati szervezetek, akik legalább három éve foglalkoznak turizmussal fejlesztéseire 50 millió dinár áll a pályázók rendelkezésére; pályakezdők vállalkozóvá válásának támogatására – Start up projektekre 30 millió dinárt irányoztak elő (ez esetben nincs kötelező önrész, egy-egy pályázó maximum 800 000 dinárt nyerhet el); a kamattámogatás 180 milliós keretéből egy-egy pályázó legfeljebb 5 millió dinárt igényelhet, azzal a feltétellel, hogy a kapott összeget visszaforgatja a vállalkozásába; a Prosperitati támogatja a mezőgazdasági termelők nagyobb hozzáadott értékű termékek létrehozására irányuló beruházásait, az erre előirányzott keret 150 millió dinár, azzal, hogy egy-egy termelő legfeljebb 1,5 milliót nyerhet el, kivéve a méhészeket, akik legfeljebb 0,5 millió dinárt igényelhetnek; a legnagyobb keretösszeget a földvásárlásra irányozták elő, 250 millió dinárt, ez esetben a pályázónak kötelezettséget kell vállalnia, hogy a megvásárolt földterületet hét évig rendeltetésszerűen használja fel.

Az ismertetőt követően az érdeklődők több kérdést is feltettek, amelyek szinte mind az öt területet érintették, de olyan témák is szóba kerültek, amelyek egy jövőbeli pályázati kiírás részét képezhetik.

A pályázatokat és a szükséges dokumentumokat május 4-e és június 3-a között kell személyesen átadni. Topolyán ezt a Prosperitati Tito Marsall utca 35-ös száma alatt lévő irodájában tehetik meg munkanapokon 9 és 15 óra között.