2024. április 20., szombat

A biztonságosabb temetőért

Munkálatok a bácsfeketehegyi temetőben

Átfogó temetőrendezésbe fogott a bácsfeketehegyi helyi közösség, de más kisebb-nagyobb munkálatokról, tevékenységekről is beszámolt a helyi közösség titkára, Juhász Attila. Számos lakossági bejelentést követően döntöttek úgy, hogy biztonságosabbá teszik a temetőt.

Térfigyelő kamerák és reflektorok a kápolna tetején (Fotó: Lakatos János)

Térfigyelő kamerák és reflektorok a kápolna tetején (Fotó: Lakatos János)

– Sajnos, elég gyakori jelenség volt, hogy a nagy temetőből csokrokat, ikebanákat loptak el. Ezért megfelelő minőségű térmegfigyelő kamerákat és nagy teljesítményű, energiatakarékos reflektorokat szereltünk fel a kápolnára. Itt meg kell említenem, hogy az ökokúthoz is szereltünk térfigyelő kamerát, biztonságosabbá téve ezzel a központot is. Emellett a temető állapotával is foglalkoztunk: szakértő bevonásával kiszűrtük és kivágtuk a koros és potenciálisan veszélyt jelentő fákat. Nem szerettük volna, hogy ezek kárt okozzanak a sírokban. Emellett lenyestük az egyenletlen utakat, valamint az ott lévő kandelábereket rákötöttük a közvilágítási hálózatra. Hamarosan nekifogunk egy lényeges beruházásnak is a temetőben: urnakertet létesítünk. Már folynak a tárgyalások a kivitelezésről, és hamarosan a munkálatok is megkezdődnek. Várhatólag május végére elkészülünk az urnakerttel, ami az első ilyen jellegű létesítmény lesz a községben – mondta el Juhász, majd hozzáfűzte, hogy az urnakert építését a helyi járulékból pénzelik.

A temetőért tett erőfeszítések mellett a helyi közösség aktívan támogatja a helyi sportklubokat. A sportcsarnok üzemeltetése mellett részt vettek a Jadran F.K. labdarúgópályájának rendezésében, mondta el a titkár, majd hozzáfűzte, hogy részt vállaltak a Jadran Tekeklub pályafelszerelésének a megvásárlásában is. Az idei évben sikerült bővíteniük a közvilágítást a Bolmán, a Proletár és a Vajdaság utcákban. A játszóterek fejlesztése egy hosszabb folyamat, a közelmúltban dupla hintákat helyeztek el a Vajdaság utcában, a Vasút és a Bolmán utcák sarkán, valamint a labdarúgópályáján lévő játszótereken. Juhász arról is szólt, hogy zúzott kővel töltötték fel a szilárd burkolattal nem rendelkező utcák egyes szakaszait. Rendezésre kerültek a Petőfi Sándor, a Szőlősor és a Tito Marsall utcák egyes részei, valamint a szeméttelepre vezető út már kikövezett része. Ennek az útnak a földes részét pedig építőipari hulladékkal töltötték fel, számolt be a titkár, majd arról is szólt, hogy ettől a hónaptól a polgárok a helyi közösség udvarában tudják leadni a PET-palackokat. Erre azért volt szükség, hogy ellenőrizni tudják a leadást, ugyanis egyesek mindenféle oda nem illő szemetet dobáltak a PET-palack-gyűjtőbe. A begyűjtött palackokból befolyó összeget teljes egészében az Izida Anya- és Gyermekvédelmi Társulat kapja.