2024. április 23., kedd

Jó a keleti piac, a beruházások azonban nyugatról érkeznek

Dr. Molnár Viktor: Folytatni kell Óbecsén a munkahelyteremtést szolgáló kezdeményezéseket

Ahogyan azt beszélgetésünk kezdetén maga mondta, „legutóbbi állása” a tartományi mezőgazdasági titkárságon volt, ahol mint segédtitkár látta el feladatait. Dr. Molnár Viktor most választási megmérettetésre készül Óbecsén a Vajdasági Magyar Szövetség önkormányzati listájának vezetőjeként. Elsőként, mégis, a tartományi titkárságon szerzett tapasztalatokról kérdeztük.

(Fotó: Ótos András)

(Fotó: Ótos András)

– Számomra meglehetősen érdekes, újszerű volt ez a tapasztalat. Ehhez a munkához hasonló adminisztratív jellegű tevékenységet nem végeztem korábban. Hogy pontosítsak, azért nem csupán adminisztráció az egész, éves és ötéves programokat kellett meghozni, az állattenyésztési ágazattal voltam megbízva. Ezen belül persze számos olyan téma van, ami első pillantásra nem kötődik az állattenyésztéshez, mégis foglalkozni kell vele, például a civil szervezetek javaslataival.

 Milyen eredményt tudna kiemelni?

– Két új lehetőség nyílt a vajdasági bejegyzett termelők számára, az egyik a felszerelés vásárlása kapcsán kérelmezhető költség-visszatérítés, a másik pedig új házi tej- és húsüzemek létesítésének lehetősége, mely egy jelentős projektum eredménye, az állattenyésztési kar professzorainak és az élelmiszer-technológiai intézet szakembereinek bevonásával valósult meg. Sok kisüzem létrejött, mely helyi jellegzetességekkel bíró árut tud felkínálni a vevőknek.

Most Óbecsén indul listavezetőként a választásokon. Milyen problémákat tart fontosnak rendezni?

– Mint mindenütt, Óbecsén is a munkahelyek hiánya számít égető problémának. Én úgy látom, hogy munkalehetőségeket csak helyi indítványokkal, szervezettséggel, továbbá magyarországi és uniós partnerek segítségével lehet teremteni. Sokan hangoztatják az utóbbi időben a keleti piacnak a fontosságát, itt azonban, Vajdaságban elsősorban arról beszélhetünk, hogy a komolyabb beruházások zöme Magyarországról és az unióból érkezett. Óbecsén egy példa erre a Knott Autoflex üzeme, ahol utánfutókat gyártanak, s az anyavállalat az unióban található. A keleti nagyon jó piac, de nagy befektetések főleg nyugatról érkeznek, ezt mindenképp figyelembe kell venni.

Mit tartott fontosnak a VMSZ az eddigiekben az óbecsei hatalom részeként?

– Folyamatosan dolgoztunk a kapcsolatok megteremtésén éppen az imént említett cél érdekében. Építettük ezeket a kapcsolatokat a testvérvárosokkal. Sikerült a realizálás útjára tenni egy olyan projektumot, aminek a turizmus áll a középpontjában és a Tisza menti városokat kapcsolja be. Több millió eurós kezdeményezésekről van szó, ezeket is mindenképp folytatni kell.