2024. április 25., csütörtök

Referendum és tanácsválasztás

Az adai II. és a törökfalui helyi közösségben népszavazást tartanak a helyi járulék meghosszabbításáról – Az adai I. helyi közösségben új tanácstagokat választanak

Az adai II. és a törökfalui helyi közösségben 2020. december 31-ig szeretnék meghosszabbítani a helyi hozzájárulás programját, amelyről április 24-én népszavazást tartanak mindkét helyen, miután a jelenlegi program december végén lejár.

A járulék 35 százalékát a csatornahálózat építésére fordítanák (Csincsik Zsolt felvétele)

A járulék 35 százalékát a csatornahálózat építésére fordítanák (Csincsik Zsolt felvétele)

A referendumot a helyi hozzájárulás újbóli bevezetéséről Adán, illetve Törökfaluban, Völgyparton és Valkaisoron is azonos időben tartják az országos választásokkal, azzal, hogy a törökfalui helyi közösségben egynapos lesz a népszavazás, a II. helyi közösségben pedig ötnapos, vagyis április 28-ig tart. A II. helyi közösségben az elkövetkező négy évben a megkezdett beruházások folytatására, főként a szennyvízcsatorna-hálózat építésére szeretnék fordítani a helyi járulékot. Továbbá az utak és járdák karbantartására, valamint a közintézmények, köztük az iskolák, illetve a civilek és a sportegyesületek támogatására.

– A járulék négy évre szólna a II. helyi közösségben. Ezt azért tartjuk célszerűnek, mert négyéves időszakra már lehet tervezni, valamint a többi helyi közösségben is 2020 végén jár le a helyi járulék programja – magyarázta Varga Elfride titkár. – A helyi járulékból befolyó pénz helyben marad, és a helyi közösségben zajló beruházásokra használjuk föl. A polgárok kételkedve álltak hozzá, de most már láthatják, hogy a szennyvízcsatorna kiépítése nagy ütemben halad. Szeretnénk, ha az elkövetkező négy évben a II. helyi közösség területén mindenhol kiépülne a szennyvízhálózat. Erre kívánjuk fordítani a helyi járulék 35 százalékát. A többit, ahogyan eddig is, az utak és a járdák rendben tartására, valamint a civil szervezetek és a sportegyesületek megsegítésére. A jövőben az iskolák a helyi járulékból több pénzt kapnának, mivel a támogatást 3-ról 5 százalékra emeltük a programban. A helyi járulékból finanszíroznánk a zöldövezetek karbantartását, valamint 3 százalékkal segítenénk az Adica közvállalatot és a strandfürdő működését. Az elkövetkező négy év során 140 millió dinárra számítunk a helyi járulékból – közölte a titkár.

A törökfalui helyi közösségben a közművek, a közintézmények, köztük az iskolák és a helyi közösségi épületek, valamint az utak, dűlőutak és járdák kiépítésére és fenntartására, illetve a falvak csinosítására költenék a helyi járulékot az elkövetkező négy évben.

– A törökfalui helyi közösségben a járulék azért fontos, mert abból a kevés pénzből legalább valami módon tudjuk biztosítani a pénzt a fontos beruházásokra, valamint a helyi közösség működésére, hogy megkönnyíthessük a polgárok mindennapi életét. A jelenlegi helyi hozzájárulás az idén jár le. Eddig is sok pénzt költöttünk az épületek áramellátására, az utcavilágítás és a vízhálózat fenntartására, a többit az önkormányzat támogatásából biztosítottuk, hogy fennmaradjon a helyi közösség. Ezután is fontos lesz az épületek fenntartása, továbbá a dűlőutak és a közutak, az utcai világítás és a vízellátás karbantartása, valamint a helyi intézmények és civil szervezetek támogatása. Az elkövetkező négy évben 20 millió dinárra számítunk a helyi hozzájárulásból – közölte Molnár József, a törökfalui helyi közösség titkára.

Az adai II. helyi közösségben 6381-en, a törökfaluiban mintegy 1300-an szavazhatnak. Amennyiben megszavazzák, akkor mindkét helyi közösségben a munkások, a vállalkozók és a földművesek is fizetnék a helyi hozzájárulást. Egyedül a nyugdíjasok mentesülnek, de önkéntesen ők is fizethetik.

Az adai I. helyi közösségben április 24-én tanácstagválasztást tartanak, mivel a jelenlegi tanács négyéves megbízatási ideje az idén lejár. A helyi közösségi tanácsban tizenöt új tagot választanak a szavazók.