2024. április 24., szerda
BIRKÓZÁS

Két zentai Rio reményében

Március derekán Rigában tartották meg az idei Európa-bajnokságot a lettországi Rigában, ahol rég nem látott szerbiai siker született, hiszen három versenyzőnk, Davor ŠtefanekAleksandar Maksimović és Nemes Viktor is a döntőbe jutott. Végül aztán három ezüst született, de ez is figyelemre méltó siker a hazai csapattól, amelyre még a politikum is felfigyelt.

Nem túlzás, ha azt mondjuk, mától Nagybecskereken ismét rendeznek egy „Európa-bajnokságot”, csak ez épp nem Eb lesz, hanem olimpiai selejtező az ókontinens versenyzőinek. Bármilyen furcsa is, ez a megmérettetés legalább olyan erős lesz, mint a rigai verseny, egyes súlycsoportokban viszont erősebb is, hiszen a selejtezőre mintegy 500 birkózót neveztek, s a névsorban csak úgy sorakoznak az európai-, világ- és olimpiai érmes versenyzők.

Nem titok, hogy a tavalyi, Las Vegas-i világbajnokság óta ez a torna szerepel valamennyi nemzet fókuszában, hiszen az Eb-n nem lehetett olimpiai kvótát szerezni, itt pedig a két döntős nyer majd repülőjegyet Rióba, tehát ádáz küzdelem várható a rajttól kezdve, mert mindenki most szeretné bebiztosítani az ötkarikáson való szereplést. Ha ez nem sikerül, szűk egy hét múlva Mongóliába, Ulánbátorba kell a riói vízumért utazni (ott súlycsoportonként 3-3 kvóta szerezhető meg), legvégső esetben pedig Isztambulba, május elején.

Az utóbbi évek sikerein felbuzdulva, továbbá attól a ténytől egy kicsit megnyugodva, hogy Davor Štefanek a Las Vegas-i érmével már bebiztosította Szerbiának az olimpiai szereplést e sportágban, megnőtt az étvágy, s nem is alaptalanul, mert Nemes Viktor egy év alatt a 75 kg-os súlycsoport egyik legjobb versenyzőjévé nőtte ki magát, s a riói részvételért most sem kell mást csinálnia, mint Rigában. Persze, sok minden függ a sorsolástól, és ez hatványozottan érvényes a másik zentai, a lassan veterán Frísz Krisztián esetében is, hiszen egy jó ágon neki is van még esélye kiharcolni az olimpiát. A csapatban egyébként három zentai van, a harmadik Báló Petar, aki szorgosan végigcsinálta a felkészülést (az utóbbi napokban Nagybecskereken edzettek, előzőleg pedig Ukrajnában), de Sztojan Dobrev szövetségi kapitány úgy döntött, hogy a honosított bolgár, Nikolaj Dobrev – aki 5. lett az U23-as Eb-n – indul ebben a súlycsoportban (85 kg) Nagybecskereken, s ha nem szerez kvótát, Ulánbátorba Báló utazik el.

A magyarok azt a luxust is megengedhetik maguknak, hogy az első vonal mellett a másodiknak is esélyt adjanak. Eredetileg úgy volt, hogy kötöttfogásban a „nagyágyúk” csak Mongóliában, a vélt könnyebb selejtezőben lépnek szőnyegre, de útközben Lőrincz Tamást, a 66 kg olimpiai ezüstérmesét is nevezték, tehát Szöcsi máris rendezte a súlyát, s nincs mire várni. A csapatból kimaradt a nehezebben és többet fogyasztó Bácsi Péter és Kiss Balázs, de ők Mongóliában vitézkednek majd, mint ahogy Módos Péter is 59 kg-ban.

A magyar szövetségi kapitányok igen optimisták, mert például Sike András kötöttfogásban összesen négy-öt kvótát vár versenyzőitől, Ritter Árpád szabadfogásban kettővel is elégedett lenne, Gulyás István, a női szakág vezetője pedig legalább egyet, legfeljebb hármat. Merész álmok ezek, főleg kötöttfogásban, hiszen köztudott, hogy a magyaroknak e fogásnemben még egy olimpiai vízumuk sincs, s ez enyhén szólva is kínos a trófeás magyar birkózásnak.

A szerbiai csapat, kötöttfogás, 59 kg: Frísz Krisztián. 75 kg: Nemes Viktor. 85 kg: Nikolaj Dobrev. 130 kg: Nemanja Pavlović.

A magyar csapat, kötöttfogás, 59 kg: Knipli Csongor. 66 kg: Lőrincz Tamás. 75 kg: Szabó László. 98 kg: Varga Ádám. 130 kg: Lám Bálint.

Szabadfogás, 57 kg: Molnár József. 65 kg: Lukács Norbert. 74 kg: Gulyás Zsombor. 86 kg: Veréb István. 97 kg: Szmik Attila. 125 kg: Ligeti Dániel

Nők, 53 kg: Dénes Mercédesz. 58 kg: Barka Emese. 63 kg: Sastin Marianna. 69 kg: Wilson Vanessa. 75 kg: Németh Zsanett.

A műsor, péntek: 59 és 66 kg (kötöttfogás), 57 és 65 kg (szabadfogás), 48 és 53 kg (női). Szombat: 75 és 85 kg (k), 74 és 86 kg (sz), 58 és 63 kg (n). Vasárnap: 98 és 130 kg (k), 97 és 125 kg (sz), 69 és 75 kg (n). A napi program 9.30-kor kezdődik, a döntőkre 19 és 21 óra között kerül sor.