2024. április 18., csütörtök
ASZTALITENISZ

Fehér egy győzelemre volt Riótól

A zentai Fehér Gabriella egy győzelemre volt a riói olimpián való részvételtől, miután a svédországi Halmstadban zajló olimpiai selejtező második napján a főtáblán előbb az ukrán Ganna Gaponovát győzte le 4:0-ra, majd az aktuális Európa-bajnok, a román Elizabeta Samara ellen nyert hat játszmában, a döntőben azonban az orosz Polina Mihajlovától (44.) 4:1-re veszített. Fehér csoportmásodikként jutott a nyolc játékost felvonultató G jelzésű főtáblára, ahol egészen a döntőig menetelt. A Gaponova elleni mérkőzésen papírforma-eredmény született, viszont a világranglista 29. helyén álló Samara legyőzése óriási bravúr volt, aminek köszönhetően előrelép majd a világranglistán.

Tegnap este a nyolc főtábla győztese kiharcolta a riói olimpián való részvételt, s a versenyben maradt 56-56 játékos (köztük valamennyi szerbiai: Fehér, Pető Zsolt, Erdélyi Annamária, Marko Jevtović, Aleksandar Karakašević, Andrea Todorović) pénteken és szombaton a férfiaknál és a nőknél is két-két riói helyért harcol majd. A játékosokat két 32-es főtáblára sorsolják, s a főtáblák győztesei lehetnek ott az augusztus 5-én kezdődő ötkarikás játékokon. A riói olimpiára a májusi világranglistás helyezések alapján is ki lehet jutni.

Olimpiai selejtező (Halmstad, Svédország), kieséses szakasz, férfiak, A főtábla: Szamszonov (fehérorosz)–Jevtović 4:1. E főtábla: Pető–Jorgić (szlovén) 4:3. Elődöntő: Pető–Pitchford (angol) 1:4. G főtábla: Karakašević–Gorak (lengyel) 1:4.

Nők, B főtábla: Bilenko (ukrán)–Todorović 4:1. D főtábla: Vi. Pavlovics (fehérorosz)–Erdélyi 4:1, Póta–Karova (bolgár) 4:1. Elődöntő: Póta–Vi. Pavlovics 4:3. Döntő: Póta–Hu (török) 2:4. G főtábla: Fehér–Gaponova (ukrán) 4:0. Elődöntő: Fehér–Samara (román) 4:2. Döntő: Fehér–Mihajlova (orosz) 1:4.