2024. április 20., szombat

A költészetet csak szeretni lehet

József Attiláról és a magyar költészet napjáról emlékezett meg a Csáth Géza Művészetbaráti Kör

Szerdán este Szabadkán a Magyar Házban az Életjel Csáth Géza Művészetbaráti Kör Színarany címmel irodalmi műsort tartott József Attila születésnapja és a magyar költészet napja tiszteletére. József Attila 32 évet élt, ez alkalomból 32 vörös rózsa díszítette az est helyszínét. Az esemény fontosságáról Bencsik István szólt:

– Az est címe tulajdonképpen egy idézetből való, A vers papírpénz; A szenvedés az aranyfedezete; Nekem van fedezetem: Színarany. József Attila mondta ezt, nem versrészletről van szó, a feljegyzések alapján egy beszélgetésben hangzott el. 1905. április 11-én született József Attila, egyik legnagyobb költőnk. Ezt jelölték ki a magyar költészet napjává, habár ezen a napon több ismert magyar költő is ünnepli születésnapját, például öt évvel korábban ekkor született Márai Sándor. A költészettel már gyerekkorban megismerkedünk és már ekkor kialakul a vers iránti szeretet. Szerintem a költészetet csak szeretni lehet – mondta Bencsik István.

Az estnek ezúttal vendégei is voltak, akik legkedvesebb verseikkel érkeztek. Ezekről szóltak, de azt is elmesélték, ők hogyan szerették meg a költészetet, mit jelent számukra a költészet.

Tóth Emília magyar szakos tanár Petőfi Sándor: Szeptember végén és Radnóti Miklós: Nem tudhatom című versét adta elő, továbbá Kosztolányi Dezső: A szegény kisgyermek panaszaiból egy részletet. Sutus Áron művelődésszervező Lator László: Áhítat, Beszédes István: Valami felül és Fenyvesi Ottó: Sáfrány Imre versét választotta. Máriás Endre újságíró Domonkos István: Der springt noch auf!, Terék Anna: Külföld és Babits Mihály: Zsoltár férfihangra versével érkezett.

A műsor folyamán Horváth Emma és Némedi Imre József Attila-verseket szavaltak, valamint felléptek a Csáth Géza Művészetbaráti Kör kis szavalói, Miskolci Bálint és Radakov Amina is. A versek közt Radetity Ádám játszott szaxofonon. Az est rendezője Horváth Emma volt.