2024. március 28., csütörtök

Biztonsági misszió telepítését tervezi az unió Líbiába

A Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám felerősödése miatt és az ország stabilitásának biztosítása érdekében biztonsági misszió telepítését tervezi az unió Líbiába, amiről várhatóan megbeszélést folytatnak az unió külügyi és védelmi miniszterei a hétfői, Luxembourgban tartott informális tanácsülésükön - közölte egy neve elhallgatását kérő uniós diplomata.

Elmondta, hogy a nyugat-balkáni útvonal egyelőre lezártnak tekinthető, ugyanakkor vannak jelek, amelyek arra utalnak, hogy újraindul Líbiából, a Földközi-tengeren át érkező migrációs hullám. Az újabb menekültáradat megelőzése miatt az uniónak érdeke, hogy minél hamarabb stabilizálódjon a helyzet az észak-afrikai országban - mondta a diplomata.

A diplomáciai forrás szerint az unió kész egy civilekből álló - azaz a katonaság bevonását nélkülöző -,  a rendőrséget és az igazságszolgáltatást támogató misszió felállítására, amely a terrorizmus elleni küzdelem, a mediterrán térségben működő embercsempész hálózatok felszámolása és a határrendészet területén fejtené ki tevékenységét.

Arról tájékoztatott, hogy az uniós külügyi és védelmi miniszterek hétfői tanácsülésükön várhatóan munkaebéd keretében fogják vizsgálni, hogy milyen feltételekkel lehetne biztonsági missziót küldeni az instabil országba.

Az uniós szakminiszterek egységes álláspontot képviselnek abban a kérdésben, hogy az uniónak fel kell készülnie egy esetleges nemzetközi segítségnyújtásra Líbia stabilitásának helyreállítása érdekében, ugyanakkor ez nem tehető meg mindaddig, amíg erre Líbia fel nem kéri - fogalmazott.

A tájékoztatás szerint részletes vita várható arról is, milyen segítséget várhat az ENSZ által létrehozott új líbiai egységkormány az Európai Uniótól. Megvizsgálják, vajon hogyan lehet támogatni annak megerősödését és elérni azt, hogy elfoglalja hivatalát Tripoliban, elkerülve, hogy az unió hívatlanul avatkozzon be az ország belügyeibe.

A diplomáciai forrás úgy tájékoztatott, hogy a munkaebéden folyatott megbeszélésen videó-konferencia segítségével várhatóan a líbiai miniszterelnök, Fájez esz-Szarrádzs is részt vesz.

Ezen a megbeszélésen szó esik arról is, hogy milyen módon vehetne részt egy francia, olasz, angol és amerikai katonákból álló alakulat (LAIM) a stratégiailag fontos líbiai létesítmények - kormányzati épületek, kikötők, repülőterek és olajvállalatok - védelmében.

A hétfői tanácskozáson a külügyi és védelmi miniszterek várhatóan arról is megállapodnak, hogy a menekültek megmentése és embercsempész-hálózatok felderítése érdekében tevékenykedő földközi-tengeri  haditengerészeti uniós misszió munkáját ki kellene terjeszteni a líbiai felségvizekre is a líbiai egységkormány és az ENSZ Biztonsági Tanácsának beleegyezésével.