2024. április 24., szerda

Német értesülés szerint az EU afrikai autoriter rendszerekkel is hajlandó lenne együttműködni

Az Európai Bizottság (EB) és az Európai Külügyi Szolgálat (EKSZ) a menekültválság enyhítése érdekében együttműködést javasol demokratikusnak nem nevezhető afrikai országokkal, köztük Eritreával és Szudánnal - jelentette az ARD német országos köztelevízió szigorúan bizalmas iratokra hivatkozva.
Az ARD Monitor című politikai magazinműsorának csütörtökön késő este sugárzott adása szerint az EB és az EKSZ Eritrea és Szudán mellett Etiópia és Szomália kormányával is együttműködést javasol a menekültpolitikában. A bizottság és az unió "külügyminisztériumaként" működő EKSZ a segítségért cserébe egyebek között gazdasági, pénzügyi támogatást és a diplomatákra vonatkozó vízumszabályok lazítását tartja elképzelhetőnek.
A felvetésekről tárgyaltak az EU-hoz delegált tagállami nagykövetek egy márciusi értekezletén, amelyen Németország azt az álláspontot képviselte, hogy sürgősen fokozni kell az együttműködést mind a négy kelet-afrikai állammal. Az értekezletről szóló feljegyzés szerint Berlin különösen az elutasított menedékkérők visszafogadásában lát lehetőséget az együttműködés javítására. 
A feljegyzésben az ARD szerint az is olvasható, hogy az EB és az EKSZ javaslatai "semmi szín alatt nem kerülhetnek nyilvánosságra".
A kiszivárgott dokumentumok alapján az EB Szudánnal kapcsolatban megfontolandónak tartja, hogy az országot levegyék a terrorizmust támogató államok listájáról, ha együttműködik a migráció ügyében. Az EKSZ azonban figyelmeztetett, hogy a túlságosan szorosra fűzött kapcsolatok a kartúmi vezetéssel veszélyeztethetik az EU tekintélyét, megítélését. 
Etiópiával kapcsolatban a dokumentumokból kitűnik, hogy az EKSZ ugyan katasztrofálisnak tartja az ország humanitárius helyzetét, de az uniós intézmények szerint mégis elképzelhető az együttműködés elmélyítése a helyi biztonsági szervekkel.
Az EB és az EKSZ a Monitor szerkesztőségének megkeresésére közölte, hogy rendkívül fontos a párbeszéd és a közös munka az afrikai menekültek származási országaival és a tranzitországokkal, és ezeknek a kapcsolatoknak a középpontjában "az emberi jogok védelme és érvényesülésük erősítése" áll.
Az uniós külügyminiszterek tanácsa a migrációs válság kezelése szempontjából többször is szorgalmazta az együttműködést a kiindulási és a tranzitországokkal.
A Human Rigths Watch nemzetközi emberi jogi civil szervezet EU-val foglalkozó részlegének igazgatója, Lotte Leicht azt mondta: "hihetetlenül cinikus", hogy az EU az emberi jogokat megvető kormányokkal működik együtt "csak azért, hogy eltántorítson embereket attól, hogy Európába jöjjenek".
A német külügyminisztérium szerint nincs semmi rossz abban, hogy Európa párbeszédre és együttműködésre törekszik a menekültügyben érintett afrikai országokkal. Nem értette meg pontosan a "jelenkor kihívásait", aki megkérdőjelezi vagy bírálja, hogy az EU és Németország olyan országokkal is hajlandó párbeszédet kezdeni migrációs kérdésekről, amelyek "politikai elképzeléseit vagy az emberi jogokról alkotott felfogását nem osztjuk teljes mértékben" - mondta Martin Schäfer külügyi szóvivő pénteken Berlinben az ARD adásával kapcsolatban.