2024. április 25., csütörtök

Pert indít az MM és a VMDK

A köztársasági szintű támogató aláírások kapcsán felmerült törvénytelenségről, mind a RIK, mind a szervezetek azt gyanítják, szervezett bűnözésről van szó

A Magyar Mozgalom és a VMDK keresetet fog benyújtani a közigazgatási bíróságon, hogy a Köztársasági Választási Bizottság törvénytelen döntését semmisítsék meg – mondta dr. Korhecz Tamás, aki hangsúlyozta, hogy egyetemi tanárként szólalt fel az MM és a VMDK tegnapi közös szabadkai sajtótájékoztatóján.

Amennyiben a közigazgatási bíróság helyt ad az MM és a VMDK fellebbezésének, a RIK köteles lesz vagy kihirdetni a két szervezet közös köztársasági választási listáját, vagy pedig alkalmat kell biztosítania, hogy az érintettek pótolják az 1611 aláírást, amelyről a RIK közleményében azt állította, hogy használaton kívüli pecséttel hitelesítettek.

Varga László arról beszélt, hogy az ipari méretű aláírás-hamisítás nem történhetett volna meg, ha az állami struktúrák egy része nem lett volna ebbe beavatva.

– Kulcskérdés, hogy azokat, akik felkínálkoztak, hogy gyűjtik az aláírásokat, cserében pedig őket jelöljük a választási bizottságokba, vajon mi motiválhatta a hamisításra. Mivel 6 választási listával is megtörtént, ami velünk, úgy gondoljuk, hogy a motiváció az átejtés, a becsapás volt – mondta Varga László.

Molnár Edvárd felvétele

Molnár Edvárd felvétele

A két szervezet a választási bizottság eljárását törvénytelennek tartja, mivel a jelöltek listájának átadása után csak a 194 aláírás pótlására szólították fel őket, s a pótlás után mindent rendben találtak, csak a hétfő esti ülés után derült ki, hogy 1611 aláírás érvénytelen. Varga szerint a RIK megtévesztette őket, mert azt jelezte, hogy minden rendben van, később pedig minden értesítés nélkül kiderült, hogy vannak még érvénytelen aláírások, és nem tették számukra lehetővé, hogy pótolják ezeket. Csütörtökön hajnali fél egykor a RIK elutasította az MM és a VMDK ez ügyben tett panaszát, ezt követően a sajtótájékoztatón elhangzottak szerint tegnap fellebbezést nyújtottak be a közigazgatási bíróságon.

– Amennyiben a közigazgatási bíróság elutasítja a fellebbezésünket, akkor az azt jelenti, hogy valamilyen politikai vagy társadalmi érdek fontosabb lesz, mint a jogi érvek. Mi ugyanis mindenkor úgy viselkedtünk, ahogyan azt nekünk a RIK jelezte – mondta Varga László, s hozzátette, hogy jó lenne, ha a kihirdetett választási listák aláírásait is újra ellenőriznék.

Csonka Áron, a VMDK elnöke arról beszélt, hogy mindaz, ami történt, annak a szolgálatában áll, hogy megakadályozzák azoknak a részvételét a választásokon, akik a beállt politikai felállást megrengethetnék. A választási törvény a kisebbségekkel szemben diszkriminatív, mert a kisebbségeknek is 10 000 aláírást kell összegyűjteni az induláshoz. Már ezzel az elvárással akadályozzák a kisebbségeket, hogy önállóan vegyenek részt a parlamenti választáson. A 10 000 aláírással tulajdonképpen lehetővé teszik a VMSZ-nek, hogy állandóan részt vegyen a választásokon, s így már adminisztratív módon ellehetetlenítse az ellenfeleit. Csonka Áron szerint a történtek miatt a demokratikus jogok sérültek. A demokratikus eljárás vált megkérdőjelezhetővé, azaz, hogy valóban demokratikus többpártrendszer van-e nálunk, vagy valamilyen hatalmi központban döntik el, hogy ki vehet részt a választásokon, és ki nem.

Kedden a Magyar Mozgalom tábláját valaki letépte a székházuk faláról. Maglai Jenő elmondta, sajnálatos, hogy egy civil szervezet tábláját lecsupálták, és nem jó irányba viszi az eseményeket, hogy az MM egyik aktivistáját egy másik párt aktivistája megtámadta. Kérdésünkre, hogy kit támadtak meg, Maglai Jenő nem akart válaszolni, annyit mondott, az incidens két magyar ember között történt.

Korhecz Tamás: „Pásztor István eldöntötte, hogy csak úgy kíván kiállni a választásokra, hogy egyetlen egy konkurense vagy vetélytársa sem legyen a versenyben. Ha kell, eltöri mindkét lábunkat, de akkor is maga fog a rajtvonalhoz odaállni. Ebben a pillanatban úgy néz ki, hogy az egyik lábunkat eltörte, de még mi most is, gipszelt lábbal is, oda fogunk állni a rajtvonalhoz. Megerősített bennünket. Mert ilyen alantas cselszövés, amellyel megpróbálják akadályozni az indulásunkat, Szerbia többpárti választásának 25 éves történelmében még nem történt.”

A Magyar Szó kérdésére, hogy Pásztor Istvánt gyanúsítják-e az alantasnak nevezett támadással, Korhecz azt válaszolta, hogy az újságíró csúsztat.