2024. április 26., péntek

Mit csinál a bognár?

Régi mesterségekből is értékes tudásra tehettek szert a honismereti verseny résztvevői – Szabadkai diákok először mérettetek meg a csongrádi vetélkedőn

Szabadkai tanulók először vettek részt idén a Csongrádon megtartott VIII. Kárpát-medencei Honismereti Versenyen. Radaković Huszta Orsolya magyartanárnő diákjai, a Đuro Salaj Általános iskola tanulói – név szerint az ötödikes Jenei Noel, és a hatodikosok: Dunai Albert, Dubicsánác Roland, Bleszics Vivien és Mészáros Szabolcs – nagy odaadással készültek a vetélkedőre és a megmérettetést is élvezték. Összesen huszonnégy, ötfős csapat versenyzett, a magyarországiak mellett határon túli csapatok is, s ahogy arról már hírt adtunk, az óbecsei csapat győzedelmeskedett, de a szabadkaiak is kimagasló eredményt értek el.

– A verseny témája a paraszti élet éves rendje volt, így az aratásról, vetésről, szőlészetről, borászatról, a szüretről, a pásztoréletről is gyűjtenünk kellett tudnivalókat, valamint a szervezők nagy hangsúlyt fektettek a régi mesterségekre is, hogy a gyerekek tanulják meg, ki is a bognár, a pintér, a kádár… Nagyon jó ismereteket nyújtott ez a gyerekek számára, még ha kicsit nehezen is indult, hiszen a városi gyerekeknek, akik vasekét sem láttak sosem, nem egyszerű ezekből a dolgokból felkészülni. Még itthon három dolgot el kellett készítenünk: egy ötperces drámajátékot, mi az aratás témát választottuk, egy tablót szintén a tananyaghoz kapcsolódóan és egy menetlevelet. Maga a vetélkedőn pedig hat állomás volt, különböző helyszíneken különböző feladatokat kaptak a diákok, egyebek mellett volt kvíz, társasjáték, kakukktojás keresése is – mondta Radaković Huszta Orsolya, aki mint mondta, szép tapasztalatokat gyűjtött és jövőre is szívesen vállalná a diákok felkészítését.

Az ott tartózkodás költségeit a csongrádiak állták, a diákok utaztatását és a felkészüléshez szükséges anyagot pedig a Szabadkai Városi Könyvtár biztosította. Ahogyan azt Berényi Esztertől, a könyvtár tájékoztató könyvtárosától, a Szabadkai Városi Könyvtár és a csongrádi Csemegi Károly Könyvtár és Információs Központ kapcsolattartójától megtudtuk, a szabadkai diákok versenyen való részvétele e két intézmény együttműködésével jött létre, azzal, hogy a kapcsolattartó felkérte az említett magyartanárnőt, hogy alakítson egy csapatot és vegyen részt a diákjaival a versenyen. Mint Berényi Esztertől hallhattuk, a tudásfelmérés mellett eszmei értéke is van ennek a vetélkedőnek, a tanulók többlettudásra tesznek szert és kiváló barátkozási lehetőséget is nyújt. A gyerekeknek nagyon szép, tartalmas programban lehetett részük, ugyanis kiránduláson is részt vehettek, múzeumot látogattak, megtekintették a belvárost és a halászházakat is, a helyi általános iskola tornatermében, a mesterségek kiállításán pedig a felállított standoknál egy-egy mesterséggel ismerkedhettek meg.