2024. április 25., csütörtök
ASZTALITENISZ

Mindenki továbbjutott

Valamennyi szerbiai asztaliteniszező bejutott a svédországi Halmstadban zajló olimpiai selejtező első felvonásának második szakaszába. Pető Zsolt (146. a világranglistán) a keddi, két top 100-as játékos feletti győzelmének köszönhetően már korábban bebiztosította a csoport első helyét, és szerdán a litván Udra is megtapasztalhatta, milyen jó formában van a temerini játékos. Udra a négy játszma alatt összesen 21 pontot nyert, abból 12-t a harmadik játszmában, amit 14:12-re veszített el. Petőhöz hasonlóan Aleksandar Karakašević is csoportelső lett: a világranglista 85. helyén álló játékos a 76. helyezettet, a cseh Konecnyt győzte le, ami előrelépést biztosít majd számára a világranglistán. A nőknél Erdélyi Annamária (125.) és Fehér Gabriella (129.) is csoportmásodik lett: előbbi szerdán a román Monteiro Dodeantól (69.) kapott ki 4:0-ra, míg Fehér a szlovén Galičot (161.) győzte le 4:2-re, de körbeverés miatt a szlovén lány végzett a csoport első helyén, Fehér lett a második, a svéd Ekholm (60.) pedig a harmadik.

Mától nyolc főtáblán zajlanak a kieséses küzdelmek: a csoportból továbbjutókhoz csatlakoznak a kiemeltek is, akik között olyan neveket is találunk, mint a német Timo Boll, a fehérorosz Vlagyimir Szamszonov, a portugál Marcos Freitas, az osztrák színekben versenyző Gárdos Róbert, vagy a nőknél a magyar Póta Georgina, a német Han Ying, Petrissa Solja, a török Hu Melek, a román Elizabeta Samara… A nyolc főtábla győztesei ott lesznek a riói olimpián, míg a korábban kiesett 56 versenyző pénteken és szombaton a maradék két helyért áll majd asztalhoz. Az olimpiára a májusi világranglistás helyezések alapján is ki lehet majd jutni: a svédországi jó szerepléssel ezt Pető, Karakašević, Erdélyi és Fehér is megvalósíthatja.

Olimpiai selejtező (Halmstad, Svédország), férfiak, 1. csoport: Jevtović–Citaku (koszovói) 4:0 – j. n. 8. csoport: Pető–Udra (litván) 4:0. 13. csoport: Karakašević–Konecny 4:3. Pető és Karakašević csoportelsőként, Jevtović harmadikként jutott tovább.

Nők, 2. csoport: Todorović–Moret (svájci) 2:4. 3. csoport: Fehér–Galič (szlovén) 4:2. 6. csoport: Erdélyi–Monteiro Dodean 0:4. Erdélyi és Fehér csoportmásodikként, Todorović harmadikként jutott tovább.