2024. április 16., kedd
VÁLASZTÁSOK 2016

Elkészültek az összesített választási listák

Köztársasági szinten 20, tartományi szinten 14 választási jelöltlista indul

A Köztársasági Választási Bizottság a törvényes határidőn belül kihirdette az összesített választási listát, amely tartalmazza az április 24-i előrehozott köztársasági parlamenti választásokon induló választási jelöltlistákat. Egyes sorszám alatt az Aleksandar Vučić–Szerbia győzedelmeskedik lista indul. Ezt követi Az igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt (ÚSZ, VHDSZ, ESZ) jelöltlista. Hármas sorszám alatt az Ivica Dačić – „Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia (ESZ) – Dragan Marković Palma" jelöltlista vesz részt a megmérettetésben. A négyes sorszám alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt indul. A Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović az ötös sorszám alatt indul. A következő, hatos sorszám alatt induló lista a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István elnevezésű.

A hetes sorszám a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Szerbiáért – Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Szociáldemokrata Pártkoalíció jelöltlistáját illeti meg. A Muamer Zukorlić / Muamer Zukorlić – Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közössége /  Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közössége a nyolcas sorszám alatt indul. A szerbiai bosnyákokat képviselő másik lista, a sandžaki DAP – Dr. Sulejman Ugljanin sandžaki DAP – Dr. Sulejman Ugljanin a kilences sorszám alatt lesz található a szavazólapokon. A tízes sorszám a Szabad Szerbiáért – Eskütevők – Milica Đurđević listát illeti meg. Ezt a jelöltlistát követi a 11., a Polgárok csoportja Szerbia újjászületéséért – Dr. Slobodan Komazec elnevezésű lista. Tizenkettedik helyen az Orosz Párt – Slobodan Nikolić lista van, a tizenharmadikon pedig a Republikanska stranka – Republikánus párt – Nikola Sandulović jelöltlista.

14-es sorszám alatt a Szerb Orosz Mozgalom – Slobodan Dimitrijević, 15-ös alatt a Borko Stefanović – Mindannyiunk Szerbiája, 16-os alatt a Párbeszéd – Fiatalok állásponttal – Stanko Debeljaković, 17-es alatt az Elég volt – Saša Radulović, 18-as alatt a Demokratikus Tevékenység Pártja – Ardita Sinani, 19-es alatt a Zöld Párt, 20-as alatt pedig a Dacból – Együtt Szerbiáért – Népi Szövetség elnevezésű lista vesz részt a megmérettetésben.

A tartományban valamivel kevesebb, 14 választási jelöltlista vesz részt a választásokon. A Tartományi Választási Bizottság szintén a törvényes határidőn belül hirdette ki az összesített választási listát.

A tartományi szavazólapon az első sorszám alatt a köztársaságihoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció listája található, amely az Aleksandar Vučić–Szerbia győzedelmedkedik elnevezést viseli. A munka és a tudás Vajdaságáért – Demokrata Párt, VHDSZ, Új Párt, Zöldek – Dr. Bojan Pajtić lista a kettes sorszám alatt indul. A harmadik sorszám alatt az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma (ESZ), Szerbiai Patrióta Mozgalom (SZPM) lista idul. A negyedik sorszám a Nenad Čanak – Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Emeld fel a fejed! listát illeti meg. Az ötös sorszám alatt a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István jelöltlista idul, hatos alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt, hetes alatt a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović, nyolcas alatt a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Vajdaságért – Liberális Demokrata Párt, Szociáldemokrata Párt, kilences alatt pedig a Népi Mozgalom ˜– Dinári – Drina – Duna – Tomislav Bokan (Narodni Pokret – Dinari – Drina – Dunav – Tomislav Bokan) lista indul. A tízes sorszám alatt a Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron, a 11-es sorszám alatt a Szerbia polgárai és polgárnői, 12-es alatt a Zöld Párt, 13-as alatt a Szerb Orosz Mozgalom – Slobodan Dimitrijević, 14-es alatt pedig a Szabad Szerbiáért – Eskütevők – Milica Đurđević elnevezésű lista indul a választásokon.