2024. április 23., kedd
VÁLASZTÁSOK 2016

Kilenc lista lesz Óbecsén

Április 8-án, pénteken az utolsó választási listát is kihirdette az óbecsei választási bizottság, eszerint a Dosta je bilo – Saša Radulović polgári csoport listája a 9-es sorszám alatt fog szerepelni az óbecsei helyhatósági választásokon. Ennek a listának, amit 378-an támogattak aláírásukkal, 12 jelöltje van a községi képviselő-testületben, az első helyet közülük Stevan Kosanović ügyvéd foglalja el.

Elsőként, március 7-én természetesen Óbecsén is a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíciónak sikerült listát állítania, köszönhetően a rövid idő alatt begyűjtött 1286 érvényes aláírásnak. Az Aleksandar Vučić – Srbija pobeđuje lista teljes létszámmal, tehát 36 névvel indul, élén Vuk Radojević jelenlegi polgármester áll.

Másodikként a Vajdasági Magyar Szövetség, a Vajdasági Magyar Demokrata Párt és a Magyar Egység Párt alkotta koalíció nyújtotta át önkormányzati listáját a községi választási bizottságnak, így a VMSZ-VMDP-MEP-Pásztor István elnevezésű lista az önkormányzati választáson a 2. sorszám alatt szerepelhet majd. A koalíciónak 1135 érvényes aláírása volt, és a 36 nevet tartalmazó listából 26 a VMSZ, 6 a VMDP és 4 a MEP jelöltje. A koalíció listavezetője és polgármesterjelöltje Molnár Viktor, a VMSZ községi szervezetének elnöke.

Hármas sorszám alatt indul a Demokrata Párt. Listájukon 14-en szerepelnek, élükön Marko Đapić erdőmérnök neve szerepel. Ők 426 támogatói aláírást tudtak összegyűjteni. 2012-ben egyébként ez a párt tíz mandátumot szerzett, de három év alatt közülük öten léptek ki és csatlakoztak a hatalmi koalícióhoz.

Negyedikként Nenad Čanak Vajdasági Szociáldemokrata Ligájának sikerült a listaállítás, mégpedig 14 névvel, köszönhetően a 425 támogatói aláírásnak. Az első helyen Dušan Jovanović mezőgazdasági mérnök szerepel.

Ötös sorszám jut a Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – Dr. Korhecz Tamás – VMDK elnevezésű listának. Az 568 érvényes aláírás 16 jelölt állítására volt elegendő, és a listát Tari István költő vezeti.

Hatodikként indul a helyhatósági választásokon a Građanska lista – Zdravko Petrović – LDP i nestranački kandidati elnevezésű, 451 támogatói aláírást szerzett lista, amelyen 15 név szerepel. A listavezető Zdravko Petrović, a Városi Színház jelenlegi igazgatója. Több párton kívüli jelöltjük is van, közülük Miodrag Basarićot, az Óbecsei Gimnázium igazgatóját indítják polgármesterjelöltként.

A hetedik helyen indulhat Óbecsén a Srpska narodna partija – Nenad Popović lista, amely 498 aláírásnak köszönhetően 16 jelölttel száll versenybe a helyhatósági választásokon. Első számú képviselőjelöltjük Zoran Jelača közgazdász.

Utolsó előttiként, a nyolcas szám alatt egy kissé meghökkentő koalíció szerepel, Prvo Bečej névvel ugyanis a Szerbiai Szocialista Párt, a Kommunista Párt és a Szerb Radikális Párt száll ringbe a választásokon Óbecsén. Nekik 471 aláírást sikerült begyűjteniük, így a listájuk 15 nevet tartalmazhat. Elsőként Vojislav Blažin állatorvos neve szerepel rajta.