2024. április 24., szerda
VÁLASZTÁSOK 2016

Orom, a példaértékű falu

A Vajdasági Magyar Szövetség Oromon is egy biztos pont

Tegnap Oromon vállalkozókat látogatott meg Nyilas Mihály, a tartományi kormány alelnöke, a tartományi oktatási, jogalkotási, közigazgatási és nemzeti kisebbségi titkár, Pék Zoltán köztársasági parlamenti képviselőjelölt, Fejsztámer Róbert, a magyarkanizsai Községi Közigazgatási Hivatal gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője és Lékó Róbert, az oromi helyi közösség tanácsának elnöke. Velük tartott Király Teréz, Pletikoszity Tibor és Erdélyi Olivér is, akik a VMSZ oromi jelöltjei a magyarkanizsai községi képviselő testületbe.

Magas rangú vendégek Oromon (gergely Árpád felvétele)

Magas rangú vendégek Oromon (gergely Árpád felvétele)

A delegáció, mielőtt még a vállalkozókkal találkozott volna, a helybeli Arany János Általános Iskolába is ellátogatott, az iskola ugyanis 580 ezer dinár értékben most kapott új tornaszereket a tartományi oktatási titkárságtól.

A politikusok elsőként a 2012 tavaszán megalakult DSB konfekcija k . nevű varrodában tették tiszteletüket. A varrodá- nak hét oromi hölgy a tulajdo- nosa. Mag Ibolya munkavezető elmondta, hogy megrendelésre dolgoznak, éves szerződésük van egy salzburgi céggel, mely rendre elégedett a munkájukkal. A helyi- séget, ahol varrnak, bérlik, de a varrógépek mind a cég tulajdo- nai. Jelenleg 11-en dolgoznak a varrodában, de még 2-3 személyt szeretnének foglalkoztatni, mert a külföldi megrendelő több munkával is el tudná őket látni. Terveik között szerepel annak a helyiségnek a megvásárlása, ahol jelenleg dolgoznak. Az ausztriai megrendelő előrevetítette, hogy ha kölcsönt szeretnének felvenni erre a célra, akár ötéves szerző- dést is kötne velük.

A küldöttség ezután a Drvo Line, bútorgyártással foglalkozó vállalatba látogatott, ahol Kovács Tímea tulajdonos fogadta őket. Elmondta, hogy a vállalkozás 2008-ban indult, amikor Tímea megvásárolta szüleitől azokat a régi gépeket, amelyeken azóta is dolgozik. Fő pro ljuk a konyha- bútor gyártása volt, de szélesíte- ni kellett a választékot, így ma mindenféle bútort gyártanak, és 2012 óta kereskedelemmel is foglalkoznak, így hotelek, egész- ségügyi létesítmények, idősek otthona, iskolák, óvodák, kávé- házak, irodák berendezésének készítését is vállalják. Jelenleg hárman dolgoznak a vállalatban, és ha szükséges, idénymunkáso- kat is alkalmaznak. Sok a vissza- térő vásárlójuk, vagyis a vevők elégedettek termékeikkel.

A következő vállalkozó Szurok Attila volt, aki tavaly májusban nyitotta meg Noel 2011 nevű gumijavító műhelyét. Mint mondta, a faluban nincs az övéhez hasonló jellegű szolgálta- tás, ezért úgy tűnik, igény van a munkájára. A műhely minden méretű kerék és gumiabroncs javítását és cseréjét végzi, vala- mint mezőgazdasági gépeket, személygépkocsikat és teherjár- műveket is javít. A tulajdonos egyedül látja el a tennivalókat, de autómosó nyitását is tervezi, és akkor még egy-két személyt alkalmazna.

Vajda Bernád, az ST Mark K . tulajdonosa volt az utolsó vállalkozó, akit Nyilas Mihályék kedden meglátogattak. Elmond- ta, hogy a cég 2006-ban alakult meg családi vállalkozásként, és jelenleg hat munkást foglalkoz- tat. Mezőgazdasági terményeke- ket felvásárlásával és értékesítésé- vel foglalkozik, de újratermelési anyag árusítását és gépi szolgálta- tást is végez. Két éve résztulajdo- nosa az oromi gabonaszárítónak. Terveik között szerepel a tárolási kapacitás növelése, tehát szeret- nék megvásárolni a gabonaszá- rító többi részét is.

A küldöttség a faluban az aszfaltozást is megtekintette. Lékó Róbert ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a Szövetkezet utca, valamint a Fehér Ferenc utca egy részét kell még aszfal- tozni. Jelenleg a Fehér Ferenc utcát aszfaltozzák mintegy 300 méteren. Azt mondta, a mostani munkálatok után kb. még 800 m aszfaltozatlan út marad a falu- ban, de mivel a lakosság 2024-ig zeti a helyi járulékot, biztosan mindenhol lesz aszfaltút.

A vállalkozók meglátogatása után Nyilas Mihály az újságírók- nak tett nyilatkozatában rámu- tatott arra, mennyire fontos az oromiaknak, hogy a választáso- kon a Vajdasági Magyar Szövet- ségre adják le a voksukat.

– Oromi polgárként azt szeret- ném hangsúlyozni, hogy a Vajda- sági Magyar Szövetség Oromon is egy biztos pont. Akár a jelent, akár a múltat, akár a jövőt nézem, egyértelmű, hogy a falu a VMSZ- re alapozódik. Elég csak a falu központját bejárni, láthatjuk a középületeket, a felújított műve- lődési házat, a tűzoltóotthont, a templomot, az egészségházat, az óvodát, az iskolát, az aszfaltuta- kat. Mindez az elmúlt csaknem nyolc év során alakult ilyen szép- pé, és ez a VMSZ-vezetést fémjel- zi a községben, valamint azt az összefogást, ami a helyi járu- léknak is köszönhető a faluban, továbbá a községi, a tartományi és köztársasági forrásoknak. Ebből arra következtethetünk, hogy a mostani választáson az oromi polgárok is akkor dönte- nek jól, ha a VMSZ-re szavaznak minden szinten, hiszen nem elég itt a faluban a vezetés rész lenni, hanem a községi, tartományi és köztársasági VMSZ-jelenlét is szükséges ahhoz, hogy ez a falu ilyen ütemben fejlődjön tovább. Külön hangsúlyozom, hogy a helyi közösségi választásokon egy közös, VMSZ-többségű listá- val indulunk a tanácsválasztáso- kon, amelynek én vagyok a lista- vezetője, viszont a helyi közösség elnöki tisztségére Lékó Róbertet támogatja a VMSZ is, aki több mandátumon keresztül bizonyí- totta, hogy sikeresen tudja vezet- ni ezt a falut. Fontos, hogy mind- annyian kimenjünk szavazni, és azt a lehetőséget válasszuk, mely biztosítja Orom továbbfejlődését, vagyis a biztos pontot.

Pék Zoltán arról beszélt, hogy Orom példaértékű falu:

– Sok mindenben példaké- pül szolgálhat ez a falu, főleg a település infrastruktúráját illetően. Meglepő és dicsére- tes, hogy a most zajló aszfalto- zás után csak 800 m földes út marad, és az is kimagasló telje- sítmény, hogy ilyen sok a vállal- kozó a faluban. Ez azt jelenti, hogy akiknek van elképzelésük és vállalkozásba fognak, azok meg tudnak élni Oromon. A mi gazdasági programunk is ezeket a kis vállalkozásokat célozta meg, ez azt jeleni, hogy jó irányba gondolkodtunk, jó irányba haladunk, remélem, a faluból sokan élnek a Prosperi- tati alapítvány lehetőségeivel.

Fejsztámer Róbert úgy fogalmazott, hogy a vállal- kozóknál tett látogatásuk azt bizonyítja, faluhelyen is vannak sikertörténetek, ezért is fontos az önkormányzatnak a falvak támogatása:

– Mind a tizenhárom tele- pülésre oda kell figyelnünk, hogy a bennük élők megta- lálják a helyüket és boldogu- lásukat. Az a feladatunk, hogy továbbra is olyan hátteret biztosítsunk a falvakban élők- nek, mintha egy nagy telepü- lésen élnének, ezzel is ösztö- nözve őket arra, hogy helyben próbáljanak meg boldogulni, vállalkozni, dolgozni.