2024. április 25., csütörtök

Csatorna az ipari zónában

Magyarkanizsán kiírták a gazdaságfejlesztési pályázatokat

A magyarkanizsai ipari zóna jelenleg nem csak a gyárak zajától hangos, nemrég vette kezdetét a szennyvízelvezető csatorna kiépítése ezen a területen.

Épül a szennyvízelvezető csatorna (Puskás Károly felvétele)

Épül a szennyvízelvezető csatorna (Puskás Károly felvétele)

A beruházásról a helyszínen nyilatkozott Fejsztámer Róbert, a községi közigazgatási hivatal gazdasági, pénzügyi és fejlesztési főosztályának vezetője. Magyarkanizsa község és a tartományi mezőgazdasági és vízgazdálkodási titkárság finanszírozza a munkálatok kivitelezését, amelynek értéke 6,5 millió dinár. Nyilatkozatában arra is kitért, hogy hétfőn megjelent az önkormányzat 2016-os gazdaságfejlesztési pályázata.

– A csatornaépítés tulajdonképpen az önkormányzat indirekt gazdaságfejlesztő támogatása – mondta a főosztályvezető. – Igyekszünk a helyi vállalkozóknak minél jobb feltételeket nyújtani, hiszen vannak, akik már 10–30 éve működnek helyben, munkát és fizetést adnak az itt élő családoknak. A tartománytól kaptunk félmillió dináros támogatást az ipari zóna fejlesztésére, ez azt jelenti, hogy lehetőséget tudunk adni azoknak a helyi cégeknek, amelyek ki szeretnének költözni a központból, vagy terjeszkednének az ipari zónán belül. Hétfőn megjelentek a mikro-, kis- és középvállalkozók számára a vissza nem térítendő támogatásra szóló pályázataink, amelyek idei keretösszege 6 millió dinár, a jelentkezési határidő pedig május 31. Egy kiegészítő támogatási rendszerről van szó, tehát az önkormányzati kiírás hozzá fog épülni a Prosperitati Alapítvány, a tartomány és a köztársaság támogatási rendszeréhez, és ezáltal egy kicsit többet tud majd nyújtani a helyi vállalkozóknak – összegezte Fejsztámer.

A csatorna kiépítése előreláthatólag május közepére befejeződik, a további fejlesztési tervek között szerepel a Fehér Ferenc utcát a Horgosi úttal összekötő útszakasz aszfaltozása is.