2024. március 29., péntek

Aktív tűzlovagok

Közgyűlést tartottak a kishegyesi önkéntes tűzoltók

Hétvégén tartotta szokásos éves közgyűlését a kishegyesi Maronka Károly Önkéntes Tűzoltó Testület. Ezen a gyűlésen az elnökség beszámolt a tagságnak, hogy mi miden történt az előző évben, és mik a terveik az idei évre vonatkozóan. Az ülés kapcsán Szűgyi István, a testület elnöke arról beszélt lapunknak, hogy igen tevékeny évet tudhatnak maguk mögött.

– A Maronka Károly Ö.T.T.-nek 73 felnőtt tagja van, ebből 33-an rendelkeznek tűzoltóvizsgával. Ez azt jelenti, hogy megfelelő képesítésük van tűzoltásra. Külön megemlíteném, hogy vannak köztük hölgyek is. A 2015-ös évben számos tűzoltóversenyen jeleskedtünk. Topolyán a községi tűzoltószövetség versenyén 3 csapattal vettünk részt. A férfi felnőtt csapatunk második lett, a férfi ificsapatunk pedig ötödik. Tavaly szeptemberben másodszor vettünk részt a VIII. Nemzetközi Hagyományőrző Tűzoltóversenyen, Budapesten. Itt a házigazdákon kívül 7 ország képviselői voltak jelen, összesen 57 csapattal. Ezen felnőtt férfi csapatunk vett részt és második helyezést ért el. Ugyanitt első alkalommal tartották meg a Kárpát Haza Hagyományőrző Tűzoltóversenyt. Csapatunk ezen is részt vett, és első helyezést szerzett ezen a versenyen. Köszönöm mindenkinek, aki segített, hogy csapatunk kijusson Budapestre és elérje ezeket a szép eredményeket – mondta Szűgyi, majd azzal folytatta, hogy fő tevékenységi köreik közé tartozik a tűzmegelőzés is.

– Az aratás és a cséplés idején próbálunk maximálisan felkészültek lenni. A községi aratási törzskar évek óta felhatalmazza testületünket, hogy átvizsgáljuk az aratásban résztvevő traktorokat és kombájnokat. A 2015-ös évben 106 traktort és 38 kombájnt vizsgáltak át testületünk tagjai a község területén. Ebben a munkában 6 testületi tagunk vett részt, és 216 munkaórát dolgoztak. Itt megemlíteném azt is, hogy a tűzoltóotthonban egész évben zajlik a tűzoltókészülékek átvizsgálása és szervizelése – számolt be az elnök.

Az elmúlt évben a Maronka Károly Ö.T.T. tagjai 12 bevetésen vettek részt a hivatásos tűzoltókkal közösen, mondta el Szűgyi. Emellett munkaakciókon is részt vettek, összesen 123 munkaórát töltöttek ezzel. Az akciók során befestették a garázsokat, a garázsajtókat és a tűzoltóotthon kerítését. Az elnök azt is megemlítette, hogy a hivatásos tűzoltók készenléti szobáját belülről hőszigetelték és átfestették.

Szűgyi végezetül arról is szólt, hogy a közgyűlésen részt vettek a magyarországi Pusztamérges, a horvátországi Karancs, valamint a bajsai, a topolyai, a krivajai, a panónniai, a pacséri, a gunarasi, a csantavéri és az inđijai önkéntes tűzoltótestületek küldöttségei. Emellett jelen voltak Topolya és Szabadka községi tűzoltószövetségeinek képviselői is.