2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

Álomkezdés Petőtől

A temerini játékos az első napon két top 100-as versenyzőt győzött le

A szerbiai versenyzők közül a temerini Pető Zsolt, a csókai Erdélyi Annamária és a belgrádi Aleksandar Karakašević kezdte meg két győzelemmel a szereplését a svédországi Halmstadban zajló olimpiai selejtezőn. Közülük is kitűnik Pető Zsolt teljesítménye, aki a csoportjában előbb a világranglista 65. helyén álló lengyel Gorakot győzte le 4:3-ra, majd egy újabb top 100-as játékos, a horvát Primorac (99.) ellen nyert 4:0-ra. Mivel a selejtezőn elért pontok 2,5-szeresét adják hozzá a világranglistás pontokhoz, így Petőre a két győzelemnek köszönhetően igen jelentős előrelépés vár.

Jó „szerencsémhez” híven ismét sikerült kifogni egy erős csoportot. Ez már a délelőtti mérkőzéseken megmutatkozott, hiszen Primorac hét játszmában nyert csak a litván Udra ellen. A Gorak elleni találkozó végig izgalmas volt, ő vezetett 3:2-re, nekem sikerült egyenlítenem, majd a hetedik szettben folyamatosan nálam volt az előny. Az elején 4:1-re, majd 7:5-re vezettem, utána 10:8 volt nekem, s végül 12:10-re nyertem meg a döntő játszmát – mondta Pető, majd hozzátette: – A múlt héten Zágrábban a horvát válogatottal készültünk a tornára, s már akkor úgy éreztem, ha Primoraccal játszom, van esélyem ellene. A Gorak elleni siker nagyon megnyugtatott, Primorac ellen végig vezettem, s habár három szett különbség volt, tudtam, hogy a játszmákban az utolsó pontot én nyerem majd. A Gorak elleni meccs óta nincs teher a vállamon, most már idegeskedjen a lengyel… – mondta Pető, aki a két győzelemnek köszönhetően szépen gyarapította ranglistapontjait, s a számolgatások szerint a jövő havi világranglistás helyezésének köszönhetően karnyújtásnyira került az olimpiától. Az már biztos, hogy Pető csoportelsőként jut tovább a nyolcas főtáblára, amelynek győztese ott lehet Rióban.

Természetesen a célom az, hogy már ezen a tornán sikerüljön megszerezni az olimpiai vízumot, hiszen mindenki ezért van itt. A keddi két győzelem sokat számít, lendületet adhat a további jó szerepléshez. A csütörtökön rajtoló főtáblás küzdelem előtt előtt azonban még hátravan az Udra elleni meccs, őt is le kell győznöm, mert minden pont számít – nyilatkozta Pető.

Aleksandar Karakašević az első mérkőzésén szintén megizzadt a török Menge ellen, akit végül 4:3-ra győzött le, utána pedig egy sima győzelem következett az izraeli Ben Ari ellen. Erdélyi Annamária a görög Zavicanu és a svájci Aschwanden ellen nyert magabiztosan, s ma a csoportelsőségért a román Monteiro Dodean lesz az ellenfele.

Fehér Gabriella a háromtagú csoportjában csak egy találkozót játszott: a zentai játékos 4:2-re kikapott a svéd Ekholmtól, de ma a szlovén Galič elleni győzelemmel megszerezheti a csoport első vagy második helyét.

A csoportok első három helyezettjei jutnak tovább a nyolcas főtáblára, s a nyolc főtábla győztesei ott lehetnek a riói olimpián.  

Olimpiai selejtező (Halmstad), férfiak, 1. csoport: Wang (lengyel)–Jevtović 4:0, Papageorgiu (görög)–Jevtović 4:0. 8. csoport: Pető Zs.–Gorak (lengyel) 4:3, Primorac (horvát)–Udra (litván) 4:3, Gorak–Udra 4:0, Primorac–Pető Zs. 0:4. 13. csoport: Karakašević–Menge (török) 4:3, Konecny (cseh)–Ben Ari (izraeli) 4:0, Karakašević–Ben Ari 4:0, Konecny–Menge 4:0.

Nők, 2. csoport: Peszocka (ukrán)–Todorović 4:2. 3. csoport: Galič (szlovén)–Ekholm (svéd) 4:0, Fehér–Ekholm 2:4. 6. csoport: Monteiro Dodean (román)–Aschwanden (svájci) 4:0, Erdélyi–Zavicanu (görög) 4:1, Monteiro Dodean–Zavicanu 4:0, Erdélyi–Aschwanden (svájci) 4:0.