2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2016

A VMSZ lakossági fóruma és pályázatismertető Tóbán

Lakossági fórumot tartott kedden a VMSZ a bánáti Tóbán. Ismertették a Prosperitati Alapítvány második pályázati körének a részleteit is. Az újabb pályázati lehetőségekről Molnár Viktor gazdasági szakember beszélt részletesebben. Jelen voltak Nagy Sándor és Kovács Dianna, az Alapítvány közép- és dél-bánáti területi irodájának a munkatársai, Juhász Attila és Dobai János, a VMSZ elnökségi tagjai, valamint Patyi Lajos tartományi képviselőjelölt.

Tóbán csak a földművelésből lehet megélni (Kecskés István felvétele)

Tóbán csak a földművelésből lehet megélni (Kecskés István felvétele)

A közép-bánáti Tóbának négyszáz lakosa van. A faluban élők 80 százaléka magyar. Megélhetési lehetőség híján a 20 és 50 év közötti korosztály mind nagyobb számban hagyja el szülőfaluját. Ezt sokan megteszik, mivel a felnőtt korú lakosságnak a fele rendelkezik magyar állampolgársággal. A falu elöregedett, a házak fele üres. Helyben csak a mezőgazdaságból lehet a megélhetést biztosítani. Ahogy Balázs Dezső mondja, akik földműveléssel foglalkoznak, és nagyobb területet művelnek, azok meg tudnak élni belőle. Viszont a kisgazdák egyre nehezebben. Ők máról holnapra, szinte önellátásra rendezkednek be. Előteremtik a család részére az élelmiszert és falu lévén a tüzelőanyagot, viszont minden egyes megkeresett dinárnak megvan a helye, és a jövedelem legnagyobb részét az újratermelésbe fektetik.

Helfrich Krisztián fiatal gazdálkodó úgy döntött, hogy családjával szülőfalujában marad. A Prosperitati első pályázati körében permetezőgépre pályázott. Kevés földje van, amit földbérléssel pótolna. De ahhoz sem könnyű manapság hozzájutni. Ezért a második körben is pályázni fog.

Minden választásra azt szokták mondani, hogy fontos, sorsdöntő. Április 24-ének a vajdasági magyarság számára óriási a tétje, hiszen sokan elköltöztek.

– Ellenzékből sajnos nem lehet elérni semmit se. Lehet politizálni, lehet majd kritizálni, de nekünk, kisebbségnek, szükség van arra, hogy intézményeink, szervezeteink, a gazdáink, polgáraink dolgozhassanak, működhessenek. Ezt úgy érhetjük el, úgy tudunk támogatásokat hozni, úgy tudunk különböző projektumokat támogatni, ha ott vagyunk a hatalomban – mondta Dobai János, a VMSZ elnökségi tagja.

A Tóbán élők egyharmada idős, javarészt egyedül élő ember. Számukra nagy jelentőségű a falugondnoki szolgálat beindítása. Juhász Attila, a VMSZ községi listavezetője elmondta, hogy ezt a feladatot Táncos Tamás végzi, aki erre a célra hamarosan egy személygépkocsit is kap. Tóbán, Magyarcsernyén, Kisoroszon és Tordán tevékenykedik.