2024. április 26., péntek

Új korszak kezdődik

Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerint már nem kell összehúzni magunkat és nem túlélni kell, hanem kiegyenesedni, dolgozni és boldogulni – Pásztor István: A nemzetépítés fontos állomásá

Orbán Viktor magyar miniszterelnök munkatársaival a VMSZ meghívására szerdán egynapos vajdasági látogatásra érkezett. A magyar miniszterelnököt elkísérte Nagy János és Magyar Levente államtitkár, Cukor József, a miniszterelnök főtanácsadója, valamint Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete. A magyar delegáció Szabadkán elsőként Pásztor Istvánnal, a Vajdasági Magyar Szövetség elnökével tárgyalt zárt ajtók mögött, majd Orbán Viktor és Pásztor István jelenlétében aláírták az első támogatói szerződést, amelyet a magyar kormány gazdaságfejlesztési és területfejlesztési támogatásából ítéltek oda. Rekettye Gyöngyi bácskertesi gazdálkodó jégvédelmi háló beszerzésére pályázott.

Rekettye Gyöngyi bácskertesi pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője aláírják a támogatási szerződést. (Fotó: Diósi Árpád)

Rekettye Gyöngyi bácskertesi pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője aláírják a támogatási szerződést. (Fotó: Diósi Árpád)

A támogatási szerződést a sikeresen pályázó és Juhász Bálint, a Prosperitati Alapítvány ügyvezetője látta el kézjegyével.
Ezt követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök és Pásztor István, a VMSZ elnöke Szabadkán a Magyar Házban sajtótájékoztatót tartott.
Pásztor István megköszönte, hogy a magyar miniszterelnök elfogadta meghívását. Emlékeztetett arra, hogy 2012-ben, amikor a magyar miniszterelnök a VMSZ vendége volt, akkor is választások voltak, mégpedig magyar parlamenti választások. A VMSZ elnöke kiemelte, úgy hiszi, hogy a vajdasági magyarság erejéhez képest akkor hozzájárult ahhoz, hogy ma ilyen kormánya legyen az anyaországnak. Most is kampány van.
– Ez egy kisebbségi közösség számára mindig kihívás, a választások napján döntjük el ugyanis, hogy milyen érvényesítő erővel rendelkezik majd a vajdasági magyarság, mit tudunk tenni magunk, saját érdekeink megvalósítása érdekében. Ennek vonatkozásában szeretném elmondani, hogy a VMSZ megpróbál kohéziós erő lenni a saját közösségén belül. Összefogtunk a VMDP-vel és a Magyar Egység Párttal és létrehoztunk egy olyan platformot, amely mozgósítani tudja a vajdasági magyar szavazókat – mondta a pártelnök.
Mint hangsúlyozta, nem kíván kampánybeszédet tartani, mert ezt a napot ünnepnek tekinti. Nemcsak a magyar miniszterelnök látogatása miatt, hanem mert néhány perccel korábban Pásztor István szerint „részesei voltunk a nemzetépítés fontos állomásának”.
– A VMSZ és a Fidesz, meg a magyar kormány között létezik egy partneri viszony, amelynek az alappillérét a magyar közösség építésének szolgálata jelenti, a családok támogatása, illetve egy olyan együttműködés, amely az egyenes beszéden, a tisztességen és ezek betartásán alapul – mondta a pártelnök.
Pásztor István emlékeztetett arra, hogy 2010-től, amióta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti a magyar kormányt, közösen el tudnak számolni a vajdasági magyar közösség irányába az elmúlt években történtekkel. Utalt a könnyített eljárással megszerezhető magyar állampolgárságra és a vele járó szavazati jogra, az Európa Kollégium felépítésére, az ösztöndíjtanács működésére és működtetésére, valamint az oktatási-nevelési támogatás folyósítására, a szabadkai Kosztolányi-szobor felépítésének és a Zsinagóga felújításának támogatására, a szabadkai múzeumi képtár létrehozására, a Szent Teréz Székesegyház rekonstrukciójának támogatására, a nagybecskereki zárda épületének megvásárlására, valamint a falugondnoki rendszer beindításának támogatásra, ezzel ugyanis 800 olyan polgáron segítenek, akikre nincs ki rányissa az ajtót. Pásztor István köszönetet mondott ezekért a támogatásokért, és külön kitért a VMSZ gazdasági- és területfejlesztési stratégiájára. Megköszönte a bizalmat, hogy a magyar kormány ezt elfogadta és anyagilag támogatta, hogy itthon magyarként boldogulni és érvényesülni tudjunk.
– Büszke vagyok arra, hogy ki tudtuk vívni azt a támogatást, hogy 2413-an jelentkeztek az első pályázati körben, s a többségük 25–45 év közötti, akik ezzel is azt bizonyították, hogy él és életképes a vajdasági magyar közösség, gondoskodni kíván magáról és gyermekeiről ezen a tájon, ahol élünk. Meggyőződésem, hogy teljesítményünkkel igazoljuk a belénk vetett bizalmat – mondta a pártelnök.
Pásztor István a kampányról szólva elmondta, azért választották a Biztos pont szlogent a választásokra, mert a VMSZ a biztos pont. Azért merték ezt mondani, mert az elmúlt 20 éven át azt bizonyították, hogy folyamatosan a közösséget szolgálták, elkötelezettek ebben, tisztességesek, megbízhatók voltak. Továbbra is a közösséget kívánják szolgálni, mondta a pártelnök, s arra kérte Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy ebben támogassa a VMSZ-t, mert a pártelnök szerint a nemzet felemelkedését csak így tudják közösen szolgálni.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök a szabadkai Magyar Házban megtartott sajtótájékoztatón dicsérte a VMSZ gazdaság- és területfejlesztési programját, mondván, azt itt dolgozták ki, itt alkották meg, s a magyar kormánynak csak támogatást kellett adnia hozzá.
– Gratulálok az elnök úrnak ahhoz, hogy kidolgozták ezt a tervet, ezzel a jövő útját is megmutatták nekünk. A többi Kárpát-medencei magyar régió számára is ez lesz a járható út. Úgy érzem, hogy az első eredmények kifejezetten biztatóak. Mi nem szeretjük a kétszínűséget, s nem akarom megkerülni, hogy mégiscsak egy választási kampány kellős közepén érkeztem ide Szerbiába. Mint egy szomszédos ország miniszterelnöke, nem avatkozhatok bele a választásokba, csak biztatni tudom az itteni magyarokat, szerbeket meg horvátokat, hogy minél nagyobb számban vegyenek részt a választásokon. Az igazságot sem hallgathatom el, hogy van itt egy magyar párt, s ezért arra biztatom, szólítom fel az itteni magyarokat, hogy föltétlenül menjenek el a soron következő parlamenti választáson szavazni, és arra kérem őket, hogy szavazatukkal támogassák a vajdasági magyarok pártját, a Vajdasági Magyar Szövetséget, amely a kiszámítható pont, egyben a vajdasági magyar jövő garanciája itt a Vajdaságban. Azért merek ilyen határozottan fogalmazni, mert nekünk is vannak itt választóink. Amikor azt mondjuk, hogy mi nemzeti kormány vagyunk, akkor az azt jelenti, hogy nemcsak országhatárokon belül, hanem nemzetben gondolkodunk, és éppen ezért a felelősségünk is nagyobb. Ezt a magyar alkotmány is rögzíti. A nemzeti alapon álló kormányoknak el kel számolniuk a határon túl élő választóiknak is, hogy hogyan sáfárkodtunk azzal a lehetőséggel, amit a magyar emberek szavazatai megteremtettek számunkra. Azt tudom mondani Önöknek, hogy a tények, meg az imént itt aláírt szerződés, amely számunkra szimbolikus erejű, azt bizonyítják, hogy igyekszünk jól sáfárkodni, s talán jól is sáfárkodunk ezekkel a lehetőségekkel – mondta a magyar miniszterelnök.
Gratulált az első szerződést aláírónak és reményét fejezte ki, hogy sok ezer ember jut majd még támogatáshoz.

Fotó: Diósi Árpád

Fotó: Diósi Árpád

– Ez világossá teszi, hogy Magyarország van olyan erős ország, hogy ne csak saját magára gondoljon, hanem nemzetben gondolkodva a határon túli nemzettársainkat is meg tudjuk segíteni, nekik is lehetőséget tudjunk teremteni – mondta a magyar miniszterelnök, s hozzátette, egy új korszak kapujában állunk, a mostani szerződés-aláírás ennek a korszaknak a beköszöntét jelenti. Annak a korszaknak, amelyben tanúbizonyságát adhatják a magyarok annak, hogy van bennük elegendő életerő. Hogy kibírták eddig, és hogy még mindig megmaradtak, ez az életerő bizonyítéka. Hogy nemcsak védekezni tudunk, nemcsak arra mozgósítjuk az erőinket, hogy megmaradjunk, hanem hogy van kurázsink, hogy hozzátegyünk valamit a létező világhoz, hogy van energiánk, tehetségünk –, ezt kellene most bizonyítani, hiszen a korlátok nem szorítóak, illetve sokkal kevésbé szorítóak, mit korábban voltak. Most eljött az ideje, hogy a vajdasági magyarok bebizonyítsák, hogy milyen munkavágy, tetterő és tehetség van bennük. Minden ilyen szerződés aláírásából az ilyen tetterő bizonyítékai olvashatók ki, az újabb vállalkozásban, a termelésben és gazdasági erőben mutatkoznak majd meg. Ezért új korszak ez nem csak itt, hanem Magyarországon is, mert eddig azok a szavak, parancsolatok, mondatok voltak meghatározóak, hogy összehúzódzkodni, túlélni és kibekkelni. Ehhez képest mi most azt tudjuk mondani, hogy kiegyenesedni, dolgozni és boldogulni. Nemcsak Magyarország területén, hanem azon kívül is. Most először jutottunk el oda, hogy Magyarország erről nemcsak beszélni tud, hanem érdemben tenni is tud. Kézzelfogható az az 50 milliárd forint, amit a vajdasági magyarság a gazdaságfejlesztésre kapott. Ez nem ígéret, ez nem aprópénz, hanem gazdasági erő, amit ha jól forgatnak, akkor sikeresek lesznek. Gratulálok az itteni magyaroknak, hogy közösen beléphettünk ebbe az új korszakba. Meggyőződésem szerint ez a szerbeknek is jó lehetőséget tartogat. Olyan korszak előtt állunk, amely egyszerre jó az Európai Uniónak, a szerbeknek, az itt élő magyaroknak és Magyarországnak is. Ez a vállalkozásfejlesztési program ezt a közös érdeket testesíti meg. Jó lesz az Európai Uniónak, mert az unió nem államokban, hanem térségekben gondolkodik, s ezt a térséget meg fogjuk erősíteni, jó lesz Szerbiának, mert ezáltal a szerb gazdaság erősödik, s jó lesz az itt élő magyarságnak, mert ők jutnak munkahelyekhez és lehetőségekhez, és jó lesz Magyarországnak, mert össze tudjuk kapcsolni Magyarországot meg Szerbiát úgy, hogy az Magyarország előnyére válik. Ilyen pillanatokért érdemes dolgozni, ilyen pillanatokért érdemes élni – mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök.
Arra szólította fel a vajdasági magyarságot, hogy pályázzanak a magyar kormány által folyósított gazdaságfejlesztési támogatásokra. A magyar kormány felsorakozik a vajdasági magyarok mögé, mondta.
-- A vajdasági magyarok boldogulása nem választható el Magyarország sikerétől. A mostani magyar kormány gondolkodásában sem lehet sikeres, ha abban nincsenek benne a határon kívüli magyarok az ő személyes sikereikkel – üzente a magyar kormányfő.
Újságírói kérdésre válaszolva Orbán Viktor elmondta, hogy amennyiben értelmes gazdaságpolitika van Szerbiában, akkor várható, hogy érkeznek majd a befektetők. A magyar miniszterelnök szerint Szerbia jó célpont a befektetésekhez, mert értelmezhető, kezelhető, racionális gazdaságpolitika van ebben az országban, amely kedvező a befektetések számára.