2024. március 29., péntek

Pomoć po rođenju i odgajanju dece

Savez udruženja velikih porodica Vojvodine, „Vancsesz", je u subotu održao savetovanje u Adi, pod naslovom „Pomoć po rođenju i odgajanju dece u našoj domovini". Na skupu su bili prisutni, između ostalih, beogradska profesorica na fakultetu, Ana Gavrilović, predsednik Nacionalnog saveta Mađara, Jene Hajnal, republička poslanica SVM-a, Elvira Kovač, državni sekretar Laslo Čikoš (SVM), pokrajinski poslanik, Lajoš Paći (SVM), kao i Klara i Robert Đurčik iz Subotice, koji promovišu ideju odgajanja u stvaralačkom duhu.

U prvom delu savetovanja je Vilmoš Križan, predsednik „Vancsesz-a", rekao da žele da pogledaju kako se na republičkom i pokrajinskom nivou, od strane NSM-a, lokalnih samouprava i organizacija velikih porodica, mogu pomoći velike porodice, u odgajanju dece. Križan je rekao da bi se od pokrajine mogla očekivati veća pomoć, jer od sekretarijata za zdravstvo, socijalnu politiku i demografiju već godinama ne dobijaju nikakvu pomoć. Savez udruženja velikih porodica Vojvodine želi da se sekretarijat ozbiljnije pozabavi pitanjem demografije. Zahvaljujući NSM-u svako dete može da studira, jer putem programa stipendija i smeštajem u Kolegiju Evropa roditeljima školovanje skoro i nije opterećenje, naglasio je Križan.

U raspravi je Ana Gavrilović naglasila bitnost obrazovanja. Podvukla je da je važno pomoći porodice sa decom kako bi deca mogla da se obrazuju. Nakon nje je Elvira Kovač govorila o republičkim propisima. Najveće interesovanje je pobudilo pitanje dokle se stiglo sa nacrtom zakona koji se odnosi na uvođenje materinskog dodatka za treće dete. Kovač je rekla da je o tom pitanju započeta javna rasprava, ali da će trebati barem godinu dana da bi nacrt zakona prošao skupštinsku proceduru.

Laslo Čikoš je rekao da je 2014. godine 383 hiljade građana dobijalo porodični dodatak, ove godine je njihov broj smanjen za 21 hiljadu. Dodao je da se prošle godine rodilo 400 beba više u Srbiji nego prethodne godine, ali se zbog mortaliteta i migracije i dalje smanjuje broj stanovnika republike. Podvukao je kao bitno obrazovanje, jer je 23 posto populacije nepismeno.

Klara Đurčik je govorila o odgajanju u stvaralačkom duhu, kao i o programu koji planiraju da ostvare u saradnji sa „Vancsesz-om", jer bi želeli u okviru demografskog, porodičnog i akcionog programa da organizuju radionice za roditelje, kao i pedagoge i vaspitačice u svakoj zajednici, gde se za to pokaže interesovanje.

Nakon savetovanja „Vancsesz" je održao ovogodišnju skupštinu na kojoj su se, prema rečima Vilmoša Križana, čule informacije o prošlogodišnjem radu, predstavljeni su i ovogodišnji planovi, a prihvaćen je i finansijski izveštaj za prošlu godinu, kao i finansijski plan za ovu godinu.

- Unutar saveza, prošle godine smo imali oko 3 miliona dinara na raspolaganju, od kojih smo finansirali prvenstveno kuću za velike porodice, kao i programe koje smo uspešno ostvarili. Putem konkursa, za koje smo već aplicirali ili za koje ćemo aplicirati, u bliskoj budućnosti, planiramo da imamo na raspolaganju otprilike istu sumu na raspolaganju – rekao je Vilmoš Križan.

Pošto je Beatrix Šablauer Brindza, koja je ranije bila sekretar organizacije, odstupila sa ove funkcije, na njeno mesto je na skupštini izabran Zoltan Fodor iz Stare Moravice.