2024. március 28., csütörtök
ASZTALITENISZ

A riói részvétel a tét

Az észak-amerikai selejtezőn egy 15 éves fiú is kiharcolta az olimpiai részvételt

Mától szombatig a svédországi Halmstadban rendezik meg az asztaliteniszezők európai selejtező tornáját, amelyről a férfiaknál és a nőknél is 10-10 játékos szerez indulási jogot a riói olimpiára. Szerbiából és Magyarországról is a maximális számú, hat versenyző (három férfi és három női) vesz részt a tornán, amely ma a csoportküzdelmekkel kezdődik. A szerbiai férfiak közül Aleksandar Karakašević, Marko Jevtović és Pető Zsolt sem szerepel a 16 kiemelt között, így valamennyien a négy tagot számláló csoportban kezdik meg a tornát. Karakašević ellenfelei a cseh Konecny, az izraeli Ben Ari és a török Menge lesznek, Jevtović a lengyel-kínai Weng, a görög Papageorgiu és a koszovói Citaku ellen áll majd asztalhoz, míg a temerini Pető csoportjában a lengyel Gorak, a horvát Primorac és a litván Udra szerepel. A szerbiai női versenyzők (Erdélyi Annamária, Fehér Gabriella, Andrea Todorović) szintén a csoportokban kaptak helyet. Erdélyi ellenfele a román Monteiro Dodean, a svájci Aschwanden és a görög Zavicanu lesznek, Fehér a svéd Ekholmmal és a szlovén Galičcsal, Todorović pedig az ukrán Peszockával és a svájci Morettel szerepel egy csoportban. Valamennyi csoport első három helyezettje továbbjut a kieséses szakaszba, ahol csatlakozik hozzájuk a 16 kiemelt is. A Nemzetközi Asztalitenisz-szövetség (ITTF) versenykiírása szerint a 64 játékost nyolc játékosból álló főtáblákra sorsolják, s a nyolc győztes ott lehet az augusztus 5-én kezdődő riói olimpián. Az egy országból érkezők, valamint azok, akik a torna elején egy csoportban szerepeltek, nem találkozhatnak egymással a főtáblákon. A fennmaradt két helyre a pénteken és szombaton sorra kerülő második szakaszban 56 játékos pályázik, akiknek nem sikerült első helyet szerezniük az első szakasz során.

Magyarországot a nőknél Póta Georgina, Lovas Petra és Pergel Szandra, a férfiaknál pedig Pattantyús Ádám, Lakatos Tamás és Kosiba Dániel képviseli, s közülük is csak Póta kapott helyet a 16 kiemelt között, akit a 10. helyre rangsoroltak.

Az észak-amerikai selejtezőn nem kis meglepetésre az amerikai Kanak Jha is kiharcolta az olimpián való részvételt. Jha mindössze 15 éves, két hónap múlva lesz csak 16, ennek ellenére az európai selejtezőhöz hasonlóan fárasztó amerikai kvalifikációs torna harmadik szakaszában megnyerte a főtáblát, s ezzel ő lett minden idők legfiatalabb férfi asztaliteniszezője, aki részt vehet az olimpián. Rajta kívül még a kanadai Eugene Wang és az amerikai Feng Yijun képviselheti az észak-amerikai kontinenst Rióban.