2024. március 28., csütörtök

Dikovićnak adott igazat a bíróság

Nataša Kandić fellebbez az elsőfokú ítélet ellen

A belgrádi Alapfokú Bíróság 550 ezer dináros kártérítés kifizetésére kötelezte a Humanitárius Jogi Alapot (FHP) és annak korábbi vezetőjét, Nataša Kandićot, a Ljubiša Dikovićtyal, a Szerbiai Hadsereg vezérkari főnökével kapcsolatban közölt állítások miatt, melyek a Ljubiša Diković akták című publikációban jelentek meg.

Az FHP jelentésében arról számol be, hogy ezek szerint a bíróság részlegesen helyt adott első fokú ítéletében a vezérkari főnök panaszának, aki eredetileg egymillió dináros kártérítést követelt. A bíróság a panasztevő becsületét és tekintélyét gázoló állítások okozta lelki sérelmeket ismerte el, a nyilvánosság elé pontatlan adatok, vádak kerültek, olyan értékrendbeli minősítések, melyeknek sértő vonzatai vannak és emberi méltóságában alázzák meg Dikovićot. Az alapnak és a hadsereg tisztségviselőjének is jogában áll fellebbezni. Az alap véleménye szerint az ítélet számos ellentmondást tartalmaz.

Ljubiša Diković azért perelte be Nataša Kandićot, mert az említett aktákban, melyeket az FHP honlapján tettek közzé, a boszniai és a koszovói háborús bűncselekményekkel hozták őt összefüggésbe. A háborús bűnök felgöngyölítésével foglalkozó államügyészség még 2012 januárjában megállapította, hogy az alap által állítottakat megvizsgálva sem talált semmilyen kapcsolatot a vezérkari főnök és a háborús bűntettek között.

Az FHP nemrégiben újabb vádakkal állt elő. A Rudnicai aktákban ismét Diković bűnrészességére utaló részletek vannak, az ügyészség pedig minden bizonyítéknak és az aktákkal kapcsolatos minden egyéb dokumentumnak az átadására szólította fel az alapot. 2015 novemberében az ügyészség közölte, hogy ismeretlen elkövetők ellen vizsgálat folyik a Rudnicánál talált tömegsír kapcsán.

Nataša Kandić a Szabad Európa Rádiónak nyilatkozva bejelentette, hogy fellebbez az elsőfokú ítélet ellen, s kész elmenni egészen az Emberi Jogok Európai Bíróságáig, ha arra szükség lesz.