2024. április 25., csütörtök

Összehangolt növekedésösztönző gazdaságpolitikát sürget az IMF

A világgazdaság túl hosszú ideje tartó gyengélkedésének fokozódó kockázataira figyelmeztetve lassuló növekedést jelez és összehangolt, proaktív növekedésösztönző gazdaságpolitikát sürget a Nemzetközi Valutaalap (IMF) áprilisi világgazdasági prognózisában.

Az IMF honlapján közzétett áprilisi világgazdasági prognózis (World Economic Outlook, WEO) az idei évre 3,2 százalékos, 2017-re pedig 3,5 százalékos világgazdasági növekedést jelez előre. Növekedési prognózisát így az IMF 0,2 és 0,1 százalékponttal csökkentette a januárban publikált felülvizsgált előrejelzéshez képest, amiben viszont a tavaly októberben kiadott 2016-os és 2017-es növekedési prognózist mérsékelte 0,2-0,2 százalékponttal.

A dokumentum megállapítása szerint a növekedési ütem egyenlőtlenül oszlik meg a különböző régiók között, a fejlett országok körében két százalék körüli lesz a növekedés, a fejlődő régiókban pedig ennél magasabb, négy százalékos, de az egyes országok között ezen belül is szélsőségesen nagy eltérésekkel.

A fejlett gazdaságok 2016-ban 1,9 százalékkal, 2017-ben 2,0 százalékkal növekednek, 0,2 és 0,1 százalékponttal kevésbé a januári prognózisban jelzettnél. A fejlett országok növekedési potenciálját elsősorban a krízisévek hagyatéka, a viszonylag gyenge belső kereslet, a kedvezőtlen demográfiai szerkezet és a termelékenység elégtelen javulása veti vissza az IMF elemzése szerint.
Az Egyesült Államok növekedése az idén 2,4 százalék, jövőre 2,5 százalék lesz, 0,2 és 0,1 százalékponttal alacsonyabb az előző prognózisnál. A növekedés az Egyesült Államokban a belső kereslet növekedésére, a lakáspiaci helyzet javulására támaszkodik, hátráltatja viszont a feldolgozóipari termelés visszaesése.

Az euróövezet idei növekedése az előző prognózishoz képest 0,2 százalékponttal 1,5 százalékra, a 2017-es pedig 0,1 százalékponttal 1,6 százalékra mérséklődik. Az euróövezetben a viszonylag alacsony beruházások, a magas munkanélküliségi ráta és a gyenge vállalati nyereségesség hátráltatja a növekedést. A német gazdaság az euróövezettel megegyező ütemben növekszik, a spanyol viszont nagyobb, 2,6 és 2,3 százalékos ütemben.

A feltörekvő régiók az idén 4,1 százalékkal, jövőre 4,6 százalékkal növekednek, szintén 0,2 és 0,1 százalékponttal kisebb ütemben az előző prognózisnál.

Kína növekedési ütemét 0,2 százalékponttal felfelé javította az IMF az idén 6,5, jövőre 6,2 százalékra. India a januári prognózissal megegyező ütemben, 7,5 százalékkal nő az idén és jövőre is.

Oroszország növekedési előrejelzését az idei évre 0,8 százalékponttal mínusz 1,8 százalékra, a 2016-ost 0,2 százalékponttal plusz 0,8 százalékra csökkentette az IMF.

Christine Lagarde, az IMF vezérigazgatója szerint a tartósan elhúzódó és túl alacsony, túlságosan törékeny világgazdasági növekedési ütem már számos országban a gazdasági és szociális struktúra felbomlásának a kockázatát hordozza.

Az IMF áprilisi elemzésében kiemeli, hogy a növekedést közvetlenül veszélyeztető tényezőként jelent meg egy újabb pénzügyi, illetve befektetői bizalmi válság bekövetkezésének a kockázata is, ami a fejlődő országok között esetleg kirobbanó devizaháború révén a vállalati nyereségeket és a tőkebefektetéseket, valamint ezáltal a belső keresletet is visszavetheti.

A tartósan alacsony olajárak az olajexportáló országok növekedési kilátásait veszélyeztetik, javítják ugyanakkor az olajimportőr országokban a keresletet és a belső fogyasztást.

Kína vártnál alacsonyabb növekedése a világkereskedelmi forgalom és a nyersanyagárak közvetítésével az egész globális gazdasági növekedést lelassíthatja.

Egyes régiókban mindemellett fokozódott az olyan alapvetően nem gazdasági természetű kockázati tényezők, mint például a geopolitikai konfliktusok, a politikai ellentétek, illetve a migrációs folyamatok gazdasági hatása, amelyeknek a megoldatlansága a világgazdaságra nézve is hátrányos következményekkel járhat.

"Az alacsony növekedési ütem mellett a manőverezés lehetősége is jóval kisebb" - mutatott rá Maurice Obstfeld, az IMF kutatási igazgatója, hozzátéve, hogy a tartósan lassú növekedés a keresleti és beruházási kilátásokkal együtt magát a növekedési potenciált is károsítja. Az IMF mostani lefelé korrigált növekedési prognózisa már azonnali és proaktív beavatkozást tesz indokolttá - hangsúlyozta.

A globális gazdasági növekedés fellendítése érdekében a jelenleginél sokkal hatékonyabb, strukturális, költségvetési és monetáris szinten összehangolt gazdaságpolitikai intézkedéscsomagra lenne szükség - szögezte le.

A háromfrontos gazdaságpolitikai megközelítésnek összehangolt strukturális reformokat, növekedésbarát költségvetési bevétel-kiadási szerkezetet és a gazdasági aktivitást ösztönző monetáris politikát kell magában foglalnia az IMF áprilisi világgazdasági tanulmánya szerint.