2024. április 25., csütörtök

Szerbia rendezi egyik tartozását

Az IMF nagy elvárásokat fogalmaz meg a következő kormánnyal szemben

Szerbia ma kifizeti a Nemzetközi Valutaalap (IMF) által 2009-ben jóváhagyott hitel tőketartozásának utolsó részletét, hétmillió eurót, és ezzel rendezi kötelezettségeit az IMF irányába. Nebojša Savić, a Szerbiai Nemzeti Bank kormányzói tanácsának elnöke az SZRTV-nek adott nyilatkozatában ehhez kapcsolódóan kifejtette, Szerbia rendszeresen törlesztett, és a pénzügyi világban ez a legfontosabb. Ennek az irányvonalnak a szellemében jó lenne, ha Szerbia folytatná a rendszerbeli reformokat, fűzte hozzá a pénzügyi szakértő a Szerbiai Rádió és Televíziónak nyilatkozva.

A szóban forgó hitelkonstrukció keretében az IMF 2009 januárjában közel hárommilliárd eurót hagyott jóvá Szerbiának a devizatartalékok erősítésére. Az ország nagyjából 1,5 milliárd eurót használt fel a hitelkonstrukcióból, amely 2011 áprilisáig volt hatályban.

Az IMF képviselői egy hónappal ezelőtt jártak Szerbiában, az aktuális hitelkonstrukcióról azonban nem alkottak véleményt, tekintettel a választásokra. A következő látogatást, azaz ellenőrzést júniusra helyezték kilátásba a pénzügyi szervezet illetékesei.

– Az ország monetáris és költségvetési politikáját pozitívan értékelték az IMF képviselői, akik a legélesebb bírálatokat a rendszerbeli reformok tekintetében fogalmazták meg. Az új összetételű kormányra nehéz feladatok várnak, a pozitív üzleti légkör megteremtésén és a vállalkozói szellem fokozásán is dolgoznia kell majd. Feltételezem, hogy az új kormány ugyanazon az úton halad majd, mint az aktuális. A munkahelyteremtés kulcsfontosságú. Ebben a tekintetben a magánszektor élvez központi szerepet. Az infrastruktúra fejlesztésének is középpontban kellene állnia – fogalmazott Savić. Az SZNB kormányzói tanácsának elnöke a Smederevói Acélművek kérdésére is kitért. Értékelése szerint csakis üdvözölni lehet, hogy a szerb kormánynak sikerült megállapodásra jutni a kínai vállalattal. Szerbia gazdasági életében az Acélművek az egyik fekély, ezért jó lenne, ha az üzlet végkifejlete pozitív lenne, nyomatékosította Savić.