2024. április 19., péntek

Párizs szerint Rakkának és Moszulnak idén el kell esnie

Még idén el kell esnie az Iszlám Állam szervezete két legfontosabb fellegvárának, a szíriai Rakkának és az iraki Moszulnak - jelentette ki hétfői bagdadi látogatásán a francia védelmi miniszter.

"Rakkának és Moszulnak 2016-ban el kell esnie" - mondta Jean-Yves Le Drian, hozzátéve, hogy "2016 a fordulat éve kell legyen az úgynevezett Iszlám Állam ellen folytatott harcunkban, az általa még ellenőrzött két legnépesebb város, Rakka és Moszul felszabadításának éve".

"2016 a vég kezdete kell legyen az IÁ számára" - hangoztatta a francia vendég a Haider al-Abádi iraki miniszterelnök által létrehozott iraki terrorelhárító szolgálatnál (ICTS) tett látogatása alkalmával, amelynek embereit részben francia katonák képezik ki Bagdadban.
Le Drian sürgette, hogy gyakoroljanak még nagyobb nyomást a múlt év vége óta lendületét vesztett Iszlám Államra, s megemlítve a dzsihadisták fegyveres erejének legutóbbi területi veszteségeit - az iraki Ramádi és a szíriai Palmüra visszavételét -, a megszerzett katonai lépéselőny kihasználását szorgalmazta.

Úgy vélekedett, hogy a sarokba szorított Iszlám Állam most veszélyesebb mint valaha, és továbbra is a legsúlyosabb terrorista fenyegetést jelenti, mindenekelőtt Európára nézve, ahol novemberben Párizsban, márciusban pedig Brüsszelben követtek el összesen 162 ember halálát okozó merényleteket az IÁ terroristái. Ezért mindent meg kell tenni forrásainak elapasztása, irányítási és merénylettervezési képességeinek szüntelen visszaszorítása érdekében - szögezte le a francia védelmi miniszter Bagdadban.