2024. április 25., csütörtök

Őrsórák a Tisza-parton

Tavaszi nagytakarítás a magyarkanizsai cserkészeknél

Megkezdődtek a munkák a Tisza-parton: a magyarkanizsai cserkészcsapat a nyári telephelyének rendezésére szervezett akciót. Ősszel és télen a városközpontban lévő cserkészotthonban dolgoznak, de amint kitavaszodik, egészen nyár végéig a Tisza-part lesz tevékenységeik fő helyszíne, itt tartják az őrsórákat a gyerekeknek, a programjaik, táboraik is itt zajlanak. Oláh Évát, a csapat törzstisztjét kérdeztem a munkaakció menetéről, résztvevőiről, a cserkészcsapat éves terveiről.

Milyen feladatok vártak rátok a vízi telepen, és kik vettek részt a munkában?

– Tél után ez volt az első találkozónk a telepen, mivel az eddig az időjárási körülmények, a vízállás miatt nem tudtunk még itt őrsórákat tartani. Rengeteg feladat várt ránk tehát: a lehullott ágakat, leveleket gereblyéztük össze, füvet vágtunk, a kültéri konyha körül is akadt takarítási munka. Az ötödik és hatodik osztályos cserkészlányokkal dolgoztunk a telep rendberakásán, az idősebb csapattagok pedig olyan komolyabb munkákba fogtak, mint például a mólók javítása. Az akció után a gyerekekkel tüzet raktunk, nyársakat faragtunk, és szalonnát sütöttünk ebédre. Ennek a hétvégi munkánknak hála az őrsórákat mostantól már itt tudjuk tartani, a szabadban. Természetesen folyamatosan rendezzük, szépítjük a telepet az év során, és mivel a szezon csak most kezdődik, bőven akad még feladatunk.

Milyen programokat terveztek az elkövetkező időszakban?

– Az első tavaszi programunk a környezetvédelmi nyílt nap lesz április folyamán, amelynek célja a park és a töltés melletti területek takarítása – az önkormányzat segíti ennek a projektumnak a megvalósulását. Erre a rendezvényre a lakosokat és a civil szervezeteket egyaránt várjunk, hiszen közös érdekünk környezetünk megóvása, szépítése. Ezt követi majd a versenyekre való felkészülés: Topolyán májusban rendezik meg a vajdasági cserkészszemlét. A munkaakció után hozzá is fogtunk az ismétléshez, tűzgyújtással, hír- és jeladással, valamint a helyi növényismerettel foglalkoztunk első körben.
Július elejére tervezzük a már hagyományossá vált nyári kistáborunkat, amelybe az elsőtől negyedik osztályos gyerekeket várjuk.

Milyen lehetőségeket nyújt a magyarkanizsai cserkészcsapat vízi telepe a lakosoknak?

– Ez a Tisza-parti telep tulajdonképpen táborhelyként funkcionál a nyár során, így az érdeklődőknek ki szoktuk adni táborozásra, sátrazásra. Emellett a mólóinknál csónakkikötési lehetőséget is biztosítunk, valamint kabinokat bérelhetnek a horgászok, ahol a horgászeszközeiket tárolhatják. A táborok mellett van, hogy egy-két napos szervezett rendezvényekre is kibérelik a telephelyünket az emberek.

Milyenek a tapasztalatok, mennyire érdekli a gyerekeket, felnőtteket a cserkészélet, az ehhez kapcsolódó tevékenységek?

– Sajnos évről évre kevesebben vagyunk a csapatban, egyre többen költöznek külföldre. Így az itthon maradottaknak mindig egy kicsivel több munka jut, ezért aztán lassabban is haladunk az összes munkánkkal. Érdeklődés viszont van, gyerekek vannak, akik szeretik a természetet, és az általunk képviselt értékeket sajátjuknak érzik, ezért úgy gondolom, megéri, ha néha kicsit többet is kell dolgozni.