2024. április 25., csütörtök

Cameron közzétette adóbevallásait

Ígéretének megfelelően közzétette a legutóbbi hat évben benyújtott adóbevallásait tegnap a brit kormányfő, igyekezve véget vetni a panamai offshore-botrány kirobbanása után a személyes pénzügyeivel kapcsolatban felmerült találgatásoknak. David Cameron az első brit kormányfő, aki feltárta adópapírjait. A The Sunday Times című tekintélyes vasárnapi lap kommentárja szerint ezzel precedenst teremtett, amelyet a jövőben várhatóan minden kormányfőnek és pártvezetőnek követnie kell.

Az adóbevallásokból, amelyeket hivatalosan a Downing Street tett közzé vasárnap hajnalban, kiderül, hogy Cameron teljes jövedelme a 2014-2015-ös pénzügyi évben valamivel meghaladta a 200 ezer fontot, és 76 ezer font jövedelemadót fizetett. Jövedelmének legnagyobb részét abban az évben a 140.522 fontos miniszterelnöki fizetés tette ki, és ehhez járult csaknem 47 ezer font a divatos londoni Notting Hill kerületben lévő családi ház kiadásából. E ház fele van Cameron nevén, így a bérleti díjból származó családi bevétel felét is az ő adóbevallása tartalmazza. Cameron emellett 9800 fontot kapott a kormányzó Konzervatív Párttól költségtérítés gyanánt, és banki megtakarításai után 3000 font kamatjövedelme is volt.

Cameron már korábban felfedte, hogy édesapja, Ian Cameron 2010-ben bekövetkezett halála után 300 ezer fontot örökölt, ám a most ismertetett adóbevallásokból kiderül az is, hogy 2011-ben édesanyja még 200 ezer fontot adott neki, ezzel ellentételezve, hogy a szülők családi házából Ian Cameronra jutó tulajdonrészt David Cameron bátyja, Alexander Cameron örökölte.