2024. március 29., péntek
Brüsszeli robbantások

Vallott a kalapos férfi

A belga szövetségi ügyészség négy embert terrorizmussal gyanúsít abból a hatból, akit pénteken fogtak el egy rendőrségi akciósorozatban. Egyikük Mohamed Abrini, az a kalapos férfi, aki a két öngyilkos merénylővel együtt látható azon a biztonsági kamerafelvételen, amely március 22-én a brüsszeli Zaventem repülőtéren készült, nem sokkal a robbantások előtt. Abrini elismerte, ő látható a felvételen

A férfit – aki a gyanú szerint a tavaly novemberi, 130 halálos áldozatot követelő párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak a bűntársa – „egy terrorcsoport tevékenységében és terrorista gyilkosságokban való részvétellel vádolják” – áll a belga ügyészség közleményében.

Szintén terrorizmussal gyanúsítanak egy Osama K. nevű férfit, akit a helyi média a svéd állampolgárságú Osama Krayemként azonosított. Őt a Maelbeek metróállomásban önmagát felrobbantó Khalid el-Bakraoui társaságában látták a merénylet előtt. Vele kapcsolatban az ügyészség szóvivője elmondta, hogy 2015 októberében egy Salah Abdeslam által bérelt autóval a németországi Ulmból hozták Belgiumba, és ő volt az, akit egy áruház belső kamerarendszere rögzített, miközben a repülőtéren elkövetett robbantásos merényleteknél használt táskákat megvásárolta. Rajtuk kívül két ruandai állampolgárságú férfit is őrizetben tartanak.

A pénteki őrizetbe vételekkel a hatóságok elfogták, vagy megölték a párizsi és a brüsszeli merényletekkel összes ismert gyanúsítottját. Charles Michel belga kormányfő ugyanakkor kijelentette: a hatóságok eredményei ellenére továbbra is ébernek, óvatosnak kell maradni.

Eredetileg ismét Párizsra akartak lecsapni

A brüsszeli robbantásokat elkövető dzsihadista csoport Párizsban akart újabb merényleteket elkövetni, de mivel egyre közelebb kerültek hozzájuk a nyomozók, úgy döntöttek, hogy nem várnak tovább, hanem a belga fővárosban követnek el öngyilkos merényleteket – közölte tegnap a belga főügyészség.

Arról számoltak be, hogy bizonyított kapcsolat van a 130 halálos áldozatot követelő, Párizsban és a 32 áldozattal járó, Brüsszelben elkövetett támadások kitervelői és elkövetői csoportjai között. Megerősítették, hogy a párizsi támadások óta keresett Abrini bűntársa a párizsi merényletek egyik kitervelőjének, Salah Abdeslamnak.