2024. április 20., szombat
VÁLASZTÁSOK 2016

Eddig 18 listát hirdettek ki

Tizenegy lista esetében állapított meg hiányosságokat a Köztársasági Választási Bizottság

A köztársasági parlamenti és tartományi parlamenti választásokon induló politikai pártok, polgárok csoportja, illetve választási koalíciók határidőn belül (pénteken éjfélig) összesen 28 listát adtak át. A Köztársasági Választási Bizottság a köztársasági választáson induló 18 listát hirdetett ki. Azonban 11 lista esetében hiányosságokat állapított meg.

Fotó: Molnár Edvárd

Fotó: Molnár Edvárd

A Zöld Pártnak 48 órán belül további 433 hitelesített aláírást kell átadnia, a Roma Pártnak, a Bunyevácok Szerbia polgárai elnevezésű pártnak 9014, április 7-étől nem régebben hitelesített aláírást kell mellékelnie. A Szerb-orosz Pártnak például bizonyítania kell azt, hogy nemzeti kisebbség politikai pártjáról van szó.

A Köztársasági Választási Bizottság hiánypótlásra szólítja fel a Magyar mozgalom - hogy változtassunk! – VMDK jelöltlista benyújtóit, a Vajdasági Magyar Demokratikus Közösség (VMDK) és a Horvát Demokratikus Közösség (DZH) koalíciójának képviselőit. Sajtóinformációk szerint legkevesebb 194 hitelesített támogatói aláírást kell csatolniuk a hiánypótlás keretében.

Az április 24-ei előrehozott köztársasági választásokon első sorszám alatt az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik lista indul. Ezt követi Az igazságos Szerbiáért – Demokrata Párt (ÚSZ, VHDSZ, ESZ) jelöltlista. Hármas sorszám alatt az Ivica Dačić – „Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia (ESZ) – Dragan Marković Palma”  jelöltlista vesz részt a megmérettetésben. A négyes sorszám alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt indul. A Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović az ötös sorszám alatt indul. A következő, hatos sorszám alatt induló lista a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – listája. A hetedik sorszám a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Szerbiáért – Liberális Demokrata Párt, Vajdasági Szociáldemokrata Liga, Szociáldemokrata Párt koalíció jelöltlistáját illeti meg. A Sandžaki Bosnyákok Demokratikus Közössége –  Muamer Zukorlić – a nyolcas sorszám alatt indul. A szerbiai bosnyákokat képviselő másik lista, a sandžaki DAP – Dr. Sulejman Ugljanin – a kilences sorszám alatt lesz található a szavazólapokon. A tízes sorszám a Szabad Szerbiáért – Milica Đurđević listát illeti meg. Ezt a jelöltlistát követi a 11. induló, a polgárok csoportja Szerbia újjászületéséért – Dr. Slobodan Komazec lista. Tizenkettedik helyen az Orosz Párt – Slobodan Nikolić lista van, a tizenharmadikon pedig a Republikánus párt – Nikola Sandulović – jelöltlista, tizennegyedik a Szerb-orosz mozgalom  – Slobodan Dimitrijević – lista, továbbá a Szerbiai Roma listát, a Szerbiai Baloldal – Borko Stefanović –, vaalmint az Állásponttal rendelkező fiatalok párbeszéde elnevezésű listát – Stanko Debeljaković – és az Elég volt mozgalom – Saša Radulović – listát hirdette ki a Köztársasági Választási Bizottság.

A tartományban valamivel kevesebb választási jelöltlista vesz részt a megmérettetésben. A tartományi szavazólapon az első sorszám alatt a köztársaságihoz hasonlóan a Szerb Haladó Párt köré tömörülő koalíció listája áll, amely az Aleksandar Vučić – Szerbia győzedelmeskedik  elnevezést viseli. A munka és a tudás Vajdaságáért – Demokrata Párt, VHDSZ, Új Párt, Zöldek – Dr. Bojan Pajtić  –  lista a második sorszám alatt indul. A harmadik sorszám alatt az Ivica Dačić – Szerbiai Szocialista Párt (SZSZP), Egységes Szerbia – Dragan Marković Palma (ESZ), Szerbiai Patrióta Mozgalom (SZPM) lista idul. A negyedik sorszám a Nenad Čanak – Vajdasági Szociáldemokrata Liga – Emeld fel a fejed! (Nenad Čanak –  listát illeti meg. Az ötös sorszám alatt a Vajdasági Magyar Szövetség – Pásztor István – indul, hatos alatt a Dr. Vojislav Šešelj – Szerb Radikális Párt ) lista, hetes alatt a Dveri – Szerbiai Demokrata Párt – Sanda Rašković Ivić – Boško Obradović lista, nyolcas alatt a Boris Tadić, Čedomir Jovanović – Szövetség a jobb Vajdaságért – Liberális Demokrata Párt, Szociáldemokrata Párt lista, kilences alatt pedig a Népi Mozgalom – Dinári – Drina – Duna – Tomislav Bokan lista indul. A Magyar mozgalom az autonómiáért – Dr. Korhecz Tamás – VMDK – Csonka Áron választási jelöltlistát péntek este hirdették ki, a 10-es sorszám alatt.

A végleges választási listákat április 13-án éjfélig határozzák meg és teszik közzé a Hivatalos Közlönyben.

A Köztársasági Választási Bizottság adatai szerint 6 737 808 választópolgárnak van szavazati joga, ez mintegy 30 ezerrel kevesebb, mint a 2014-es választásokon. Vajdaságban 1 729 201 polgárnak lesz joga a szavazóurnák elé járulni.