2024. április 19., péntek

A sokoldalú éremművészről

Könyvbemutató Topolyán

Telcs Ede (1872-1948) szobrász- és éremművész portréja és munkássága a topolyai közösség számára elsősorban előbbi művészi tevékenységéből kifolyóan ismeretes, ugyanis Telcs Ede személyében a topolyai Dr. Hadzsy János Egészségház parkjában lévő Hadzsy János-szobor megalkotóját is tisztelhetjük.

Fotó: Szabó Anikó

Fotó: Szabó Anikó

1903-ban hunyt el Topolyán dr. Hadzsy János. Pár nappal halála után bizottságot alakítottak azért, hogy pénzt gyűjtsenek egy Hadzsy-szobor elkészítésére. 1905-ben Telcs Edét Topolyára hívta ezen bizottság, és fölvázolták: szeretnék, ha készítene egy Hadzsy-mellszobrot. Telcs 5000 koronáért vállalta annak elkészítését bronzból. 1907-re Pogány Móric megalkotta a talapzatot mészkőből, 1908-ban pedig sor került a szoboravatóra 7000 ember előtt, a Hadzsy-ház mellett. A szobrot később áthelyezték a parkba, majd az egészségház udvarába. Dr. Baranyi Anna topolyai származású művészettörténész, éremszakértő - munkatársai és barátai kíséretében - április 7-én felkereste az utóbbi helyszínt, ahol a Telcs-szobor áll, mielőtt a Forum Könyvkiadó Intézet által 2015-ben újraindított Képzőművészeti Kismonográfiák-sorozatnak szerzőségében megjelent, Telcs Ede éremművészete címmel kiadott kötet ősbemutatójára került volna sor a Juhász Erzsébet Könyvtár padlástermében. Mint azt a bemutatón a könyvtár igazgatója, Náray Éva és a kötet kiadójának képviseletében megjelent Virág Gábor igazgató is hangsúlyozta: a sorozatban megjelent kiadványok esetében fontos kiemelni a kiadvány, annak szezője és az ősbemutató helyszíne közötti kapcsolati szálakat. Erre a sorozat és a bemutatásra kerülő alkotás szerkesztője, dr. Ninkov Kovacsev Olga művészettörténész is utalt felszólalalásában az esten, ahol a Baján született, de magát szabadkainak valló Telcs Ede művészete kapcsán ezúttal dr. Baranyi Anna értekezett. Lapunknak nyilatkozva kiemelte:

- Tekintettel arra, hogy Telcs Ede művészete nagyon terjedelmes: szobrászként és éremművészként egyaránt jelen volt és van nemcsak a magyar, hanem az európai művészetben is, ezért döntöttünk úgy, hogy két kötetben fog megjelenni. Először, ezen kötetben, az éremművészetét mutatjuk be. A kiadványban éremművészetét nagyon részletesen, három korszakra tagolva ismerhetik meg az olvasók, de életének fontosabb eseményeit is. Számomra mindenképpen az egyik legjelentősebb volt, hogy itteni kötődéseivel kapcsolatban többet megtudjunk.

Az ősbemutatón jelen volt Kovács Zita művészettörténész, a bajai Türr István Múzeum igazgatója, amely közművelődési intézményben Telcs Ede hagyatékát őrzik és a bemutatásra kerülő kiadvány grafikai szerkesztője, Szalma Viktória, akik szintén értekeztek az esten. A kötet megjelenését a Magyar Nemzeti Tanács, a Nemzeti Kulturális Alap, valamint a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság támogatta, ismertette Virág Gábor, a Forum igazgatója.