2024. április 26., péntek

Munká(soka)t keresünk

A topolya állásbörzén háromszáznál is több munkahelyet kínáltak

Topolya község területén mintegy háromezer munkanélkülit tartanak nyilván. Elsősorban az ő számukra már nyolcadik éve szerveznek állásbörzét, ahol a cégek, a munkaadók találkozhatnak a munkanélküliekkel, a jövendőbeli munkavállalókkal.

Nagy volt az érdeklődés a nyolcadik állásbörzén Topolyán (Benedek Miklós felvétele)

Nagy volt az érdeklődés a nyolcadik állásbörzén Topolyán (Benedek Miklós felvétele)

Az idei rendezvényen a Művelődési Ház kiállítótermében huszonöt, zömmel községbeli vállalat volt jelen. Összesen több, mint háromszáz új munkahelyet kínáltak az érdeklődőknek, akik nagy számban vettek részt az eseményen, talán mondhatjuk nemtől és kortól függetlenül. A dolog érdekessége, hogy a tavalyi évben ugyanennyi cég vett részt az állásbörzén, a felkínált munkahelyek száma viszont megháromszorozódott. Azt is el kell mondani, hogy a legtöbb munkahely a termelés valamely fázisát érinti, és csak elvétve kínáltak úgymond irodai munkát.

Az állásbörzével kapcsolatban Dušan Torbica, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal szabadkai körzeti kirendeltségének igazgatója úgy fogalmazott, hogy az ilyen és ehhez hasonló rendezvényekkel mind a munkaadóknak, mind a munkavállalóknak szeretnének segíteni. Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy a munkaadók az ilyen börzéket arra is ki tudják használni, hogy felmérjék a munkaerőpiacot, hogy a jövőben akár ez alapján bővíthessék szolgáltatásaikat, hogy új munkahelyeket nyissanak meg; ezáltal az is megtörténhet, hogy több embert vesznek fel, mint amennyit eredetileg terveztek. A börzén jelen lévő cégekről Torbica elmondta, hogy azok az optimista vállalatok közé tartoznak, és készek arra, hogy szembenézzenek a problémákkal, és termékeny módon próbálják megoldani azokat; olyan ötleteket valósítanak meg, amelyek lehetővé teszik a sikeres gazdálkodást. Az igazgató arról is beszélt, hogy folyamatosan arra törekszenek, hogy minél jobb kapcsolatot alakítsanak ki azokkal a külföldi cégekkel is, amelyek országunkban akarnak működni. Mint mondta ezek a vállalatok korábban inkább a magán munkaközvetítőkön keresztül próbáltak munkaerőt találni, az utóbbi időben azonban egyre nagyobb bizalommal fordulnak feléjük is. Természetesen a döntés mindig a munkaadók kezében van. A munkanélküliek csoportjának összetétele nagyjából megfelel a kínálat igényeinek, azzal, hogy mindig fennáll annak a lehetősége, hogy valaki egy rövid tanfolyam után beletanuljon bizonyos hiányszakmának számító foglalkozásba. Torbica arra is kitért, hogy a következő börzére Szabadkán kerül sor a Galéria Hotel átriumában április huszonkettedikén.

A rendezvényen jelen volt Dragan Sikimić, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal igazgatóhelyettese is. Újságírói kérdésre elmondta, hogy az állam az idén 2,8 milliárd dinárt különített el részükre, és ezen kívül további 550 milliót a fogyatékossággal élők munkába állásának elősegítésére, ugyanakkor 16 milliárd dinár áll a vállalkozások megsegítésére, ami további munkahelyek megszületését eredményezheti. Mindezek mellett a szezonális munkák is ideiglenesen ugyan, de növelni tudják a foglalkoztatottságot. Sikimić elmondta azt is, hogy Szerbiában a munkanélküliség jelenleg 17,9 százalék, amit minél előbb szeretnének 15 százalékra csökkenteni, viszont ezt csak fázisokban lehet megvalósítani, a kapacitások folyamatos növelésével. Reménykeltő az is, fejtette ki az igazgatóhelyettes, hogy egyre több nagy és neves vállalat vállalja azt, hogy a saját költségén segít a munkaerő kiképzésében.

A Munkaügyi Hivatal mellett a helyi önkormányzat is részt vett az állásbörze megszervezésében. A sajtó képviselőinek Plohl Edvin, a községi képviselőtestület elnöke ismertette az önkormányzat azon tevékenységeit, amelyek a foglalkoztatás növekedését célozzák meg. Elmondta, hogy indirekt módon az ipari park fejlesztése hathat ki a foglalkoztatásra, amely a remények szerint több százas nagyságrendű munkahely megnyitását eredményezheti. Direkt módon a helyi foglalkoztatási tervben leírt módon háromféleképpen hathatnak a munkanélküliségre: az önfoglalkoztatás (egymillió dinár), a közmunkaprogram (négymillió dinár), valamint a szakmai gyakorlatok (hárommillió dinár) támogatásával.