2024. április 20., szombat
Pásztor István közleménye

Egyeztetni kell, nem zsarolva blokkolni

 – A Vajdasági Magyar Szövetség értetlenül fogadta a hírt, hogy Horvátország blokkolta a Szerbia uniós csatlakozásával kapcsolatos, a nemzeti közösségek számára is igen fontos kérdésköröket tartalmazó, 23. tárgyalási fejezet megnyitásával kapcsolatos tárgyalásokat.

Azért is megdöbbentő ez, mert a szerb kormány által 2016. március 3-án, annak utolsó ülésén elfogadott külön Kisebbségi Akcióterv kidolgozásában, amely hosszú távon, a csatlakozás napjáig előírja, mit kell Szerbiának tennie nemzeti kisebbségi ügyben, a horvát nemzeti közösség kooperatív volt.

Mint ismeretes, a külön Kisebbségi Akcióterv kidolgozásában a magyar közösség legitim képviselete – az MNT – is részt vett, ahogyan a horvát is. A hónapokon át tartó egyeztetési folyamatokat követően a HNT is elfogadta és támogatta a Kisebbségi Akciótervet.

A Vajdasági Magyar Szövetség elkötelezett abban, hogy mielőbb megnyitásra kerüljenek a csatlakozási fejezetek, így a 23. is, ugyanakkor meggyőződése, hogy a vitás kérdéseket az előkészítő fázisban kell megbeszélni, egyeztetni és eredményre jutni azokban, nem pedig a megkezdett folyamatot szinte zsaroló jelleggel leblokkolni – áll Pásztor István, a VMSZ elnökének pénteki közleményében.