2024. április 25., csütörtök
VÁLASZTÁSOK 2016

„A VMSZ-é az egyetlen teljesen magyar lista”

Fremond Árpád: Reálisak és megvalósíthatók a párt jövőre vonatkozó elképzelései
Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

Tény, hogy a miénk az egyedüli teljesen magyar lista az előttünk álló választásokon, más kisebbségi közösségek jelöltjei ugyanis nem indulnak koalíciónkon belül – felelte Fremond Árpád, a Vajdasági Magyar Szövetség alelnöke lapunknak arra a kérdésére, hogy mi alapján állítja a VMSZ magáról azt, hogy egyedüli opciót jelent a vajdasági magyarok számára, miközben vannak ellenlábasai is a szavazáson. Fremond hozzátette, hogy a Magyar Mozgalom által vezetett koalíció Óbecsén, Zentán és Zomborban is vegyes nemzetiségi összetételű listát adott át, a szabadkai lista jelöltjeinek pedig csupán negyven százaléka magyar. Mint mondta, ennélfogva a VMSZ az MM–VMDK listájára magyar–horvát listaként tekint, mely nem állíthatja magáról azt, hogy a magyarságot képviseli, azt pedig egyenesen a választók félrevezetésének minősítette, hogy a mozgalom saját választási szereplésének nevezi azt, hogy más kisebbségi pártok listájához adta a szóösszetétel használatát. A választások valódi részvevői Fremond szerint a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége és a Horvátok Demokratikus Közössége. Kifejtette, hogy a VMSZ koalíciós partnereivel, a Vajdasági Magyar Demokrata Párttal és a Magyar Egység Párttal közösen a magyar érdekeket figyelembe véve állította össze programját, célkitűzéseit.

A Szabadkán megtartott pénteki sajtótájékoztatón a párt alelnöke arról is szólt, hogy a következő két hétben a párt kampányában még hangsúlyosabb szerepet kap a polgárokkal megvalósított kommunikáció. A szervezet aktivistái fel fogják keresni Vajdaság településeit, el szeretnének beszélgetni a polgárokkal, be szeretnék számukra mutatni azt, milyen jövőt képzel el a párt, és hogyan kívánja ezt az elképzelést megvalósítani. Jó alkalom ez arra, hogy a polgárok is elmondják, mi az, amin változtatnának, melyek a legnagyobb gondjaik. A polgárokkal folytatott kommunikációnak már korábban is számos nagy eredménye volt, értékelte Fremond, a legutóbbi éppen a gazdaság- és területfejlesztési program életre hívása. „A párt az eddigiekben is biztos pontnak számított e tekintetben, s a jövőben is az lesz, mindig kíváncsi lesz arra, miről mit gondolnak az emberek”, tette hozzá.

Ótos András felvétele

Ótos András felvétele

A polgárok üzenték meg nekünk az eddigi lakossági fórumokon, összejöveteleken, rendezvényeken azt is, hogy rendben van a kultúrának, oktatásnak, tájékoztatásnak, egyesületeinknek a támogatása, magától értetődő ez az elvárás. Arra azonban felhívták a figyelmünket, hogy a gazdasággal sokkal többet kellene foglalkoznunk, azt kérdezték tőlünk, milyen programunk van az itthon maradás elősegítésére. Ezeknek a találkozóknak, vagyis a polgárokkal folytatott beszélgetéseknek az eredménye a gazdaságfejlesztési program és a Prosperitati Alapítvány – jelentette ki Fremond.

A párt nem szeretne senkit zaklatni, nem akar unalmas lenni, de el akar beszélgetni a polgárokkal, és át szeretné nyújtani a választási programfüzetét, melyben az önkormányzati, tartományi és köztársasági program is megtalálható, jegyezte meg az alelnök. Az elképzeléseket reálisnak, megvalósíthatónak nevezte.

Arra az újságírói felvetésre reagálva, hogy esetleg vannak-e valamilyen listái, nyilvántartásai a pártnak azokról, akikhez terveznek eljutni a következő két hétben, Fremond elmondta: természetesen nincsenek semmilyen listák, a helyi aktivisták fogják felkeresni szomszédaikat, barátaikat, helybélieket, s velük beszélgetnek majd el a VMSZ terveiről, programjáról. Minderre azért van szükség, tette hozzá, hogy jobban megismertessék az emberekkel a párt törekvéseit. „Mi az összetartozás és az egység hívei vagyunk” – értékelte kijelentésében Fremond Árpád. Hozzátette: ez a korábbiakban sem volt másképp, s elutasította azokat a megjegyzéseket, melyek szerint a VMSZ maga is felelős a pártból kilépett és új mozgalmat alapított személyek távozásáért. Mint mondta, már hónapokkal a távozásuk előtt látszott, hogy ezek a személyek a választásokra készülnek, s nem az egységes fellépés hívei.