2024. április 19., péntek

A célegyenes előtt

Erőtlen a kampány, de itt-ott van egy kis választási csihi-puhi is

A választási kampány túl gyenge. Langyos. Nincsenek viták. Nincsenek indulatok. Mindenki magával van elfoglalva. Ilyen kijelentéseket hallhattunk az elmúlt időszakban az április 24-ei minden szinten zajló választásokat megelőző politikai kampánnyal kapcsolatban. Hogy a politikai kultúra magasabb szintre emelkedésének jele-e ez, vagy csupán annak következménye, hogy mindenki ki akarja várni a választások előtti időszak célegyenesét, teszem azt az utolsó hetet, hamarosan kiderül.

Mindenesetre, a mögöttünk álló napok is meghazudtolták már kissé a kampány állóvíz jellegét. Történt ugyanis, hogy bő egy hete Bojan Pajtić, a Demokrata Párt elnöke az egyik kampányrendezvényen olyan kijelentést tett, amely több szavazatot visz, mint hoz. A reakciók még a héten sem csitultak el. A vajdasági szlovákokkal kapcsolatban megfogalmazott „kritika” valóban nem fogadható el álláspontként, bírálatként. Sokan sok mindent belemagyaráztak utólag a jelenlegi tartományi kormányfő kijelentésébe, hogy az még botrányosabbnak tűnjön, maradjunk viszont csak az eredeti, videofelvétel által tanúsított, valóban kimondott szavaknál.

Pajtić azt mondta Nagylajosfalván, hogy „most először, hetven évvel a második világháború után, szlovák csetnikeket láthatunk”, utalva azokra a személyekre, akik a haladókhoz csatlakoztak. Nyomatékosította: itt csetnikek sohasem voltak, de most, hetven évvel a világháború után, olyan szlovákjaink vannak, akik egy szerb etnikai pártba lépnek be, melyet egy csetnik vajda alapított. Ezt a cselekedetet beszédében még a perverz jelzővel is illette.

Pajtić kijelentése nagy port kavart a közéletben. A hivatalos Pozsony is tiltakozott, a haladó pártnál nagyon rossz kampányfogásnak minősítették a kisebbségiek sértegetését. Hogy Vajdaságban végképp nem számítanak a politikai életben szokványosnak az efféle megállapítások még kampány idején sem, arról Pásztor Istvánnak, a Tartományi Képviselőház elnökének a reakciója is tanúskodott, melyben kiemelte, hogy számára Pajtić egyetlen mondatában van legalább három olyan minősítés, mely egyszerűen megengedhetetlennek számít egy normális közegben. – Messze túllépnek ezek a megállapítások a tolerálható nézetek határain – értékelte. Hatalmas károkat okoznak az ilyen mondatok, s arra figyelmeztetnek mindenkit, hogy a választási kampány ideje alatt gyakoroljon némi önkontrollt, fegyelmet, húzta alá végül Pásztor.

Kellemetlen helyzetbe került Anna Tomanová-Makanová is, aki a Szlovák Nemzeti Tanács elnöke, de egyben a Demokrata Párt tartományi képviselőjelöltje is, második a demokraták vajdasági listáján. Felszólították a szlovák képviselők ugyanis, hogy határolódjon el a pártelnök idézett kijelentésétől, és tegyen tanúbizonyságot arról, hogy minden szlovákot képvisel, nem csak a demokrata párti szlovákokat. Makanová ezt mindeddig nem tette meg, egyik nyilatkozatában azt mondta: a Szlovák Nemzeti Tanácsnak nincs köze ezekhez a választásokhoz, így nem érzi szükségesnek, hogy bárhogyan is reagáljon a pajtići mondatokra. A Demokrata Párt elnöke közölte, hogy nem nevezett minden szlovákot csetniknek, ahogyan azt egyes médiumok megjelentették, és szerencsétlen esetnek titulálta, hogy sokan visszaélnek egy 12 perces beszéd néhány másodperces részével, kiemelve azt a teljes szövegkörnyezetből.

Veszélybe kerül a nyugdíjak kifizetése, ha nem az a koalíció győz, melynek részét képezi a Szerbiai Egyesült Nyugdíjasok Pártja is – jelentette ki néhány napja Milan Krkobabić, a PUPS vezetője. Felborzolta az ellenzéki pártok politikusainak kedélyét a kijelentés, s sorra ítélték el, azt mondván, badarságról és olcsó politikai húzásról van szó, mely a lakosság így is szegénynek számító kategóriájának tagjaiban szeretne félelmet kelteni szavazatszerzés reményében.

A Demokrata Párt nem tudott napirendre térni a héten afölött, hogy a haladóknak nem felelt meg a vajdasági közszolgálati média által készített kérdéssorozat, melyet a jelölteket bemutató választási műsorban kívántak feltenni a politikusnak. A DP közleménye szerint Damir Zobenica tartományi képviselőjelölt saját kérdésekkel érkezett a stúdióba, és azokat szerette volna lediktálni a meglévők helyett. A Vajdasági Szociáldemokrata Liga mindeközben a termőföldtörvény okozta nehézségekre koncentrált, és parlamenti ülés összehívását is kezdeményezte. A pártot az aggasztja, hogy a tartomány területén lévő állami földterületek harminc százaléka kerülhet tisztázatlan feltételek mellett „valamilyen befektetők” kezébe, ami becslésük szerint 10–14 ezer vajdasági családra nézve veszélyt jelent.

A szélsőjobboldali pártok nem okoztak eddig meglepetést: kampányuk nemigen csatlakozott az aktuális közéleti témákhoz. A Szerb Radikális Párt, mind mindig, most is a nyugat elítélésére, Vojislav Šešelj „hágai győzelmére” építkezik, a Szerbiai Demokrata Párt és a Dveri alkotta koalíció Oroszországhoz közelítene az unió helyett, ahogyan oly sokszor a kampányok alatt már.

Nagyjából ilyen Szerbiában egy langyos, nyugodt és eseménytelen választási kampány. A célegyenes előtti napokban legalábbis ilyen.