2024. április 20., szombat

Radio „Zrenjanin”

Preduzeće još postoji, ali bez radnika

Nakon dugog mrcvarenja čini se da je priča o Radiju „Zrenjanin” i njegovim radnicima dobila epilog. Ovih dana je devetoro zaposlenih potpisalo otkaz.

U ponedeljak će još jednom, poslednji put, otići do svoje nekadašnje firme da uzmu svoje radne knjižice, a nakon toga mogu u zrenjaninsku filijalu Nacionalne službe za zapošljavanje, da se upišu na listu nezaposlenih. Status ostala četiri radnika i dva rukovodioca još nije regulisan.

Raskid ugovora o radu je formalno ponudio grad, kao osnivač, ali su zapravo sami radnici inicirali prekidanje, za njih, neodrživog stanja u kome se svi nalaze. Radio, naime, od 17. decembra prošle godine ne emituje program, ali su zaposleni i dalje bili dužni da svakodnevno odlaze na svoje radno mesto. U međuvremenu je kasnila i isplata minimalca. Nisu mogli početi da traže drugi posao, jer su formalno još bili u radnom odnosu. Skupština opštine grada na svojoj poslednjoj sednici nije ukinula javno preduzeće, čiji je osnivač i koje postoji i danas. O njegovoj sudbini će odluku doneti lokalni parlament, u novom sazivu. Radnici koji dobrovoljno odu, dobiće otpremninu, a ona će biti mnogo manja nego koliko se obično daje u javnim preduzećima.

Radio „Zrenjanin” je do sredine 2005. godine bio u zajedničkom informativnom preduzeću sa lokalnim nedeljnikom, a kao samostalna javna preduzeća postoje od svog osamostaljivanja, što znači pre jedne decenije. Od tog datuma će se isplaćivati dinarska protivvrednost od nepunih sto evra za svaku godinu radnog staža. To znači da jedan zaposleni može računati na otpremninu od nepuhih sto hiljada dinara.

Sa ukidanjem Radio „Zrenjanina” ukinuto je i informisanje na manjinskim jezicima u najvećem gradu Banata. Radio je, pored srpskog, emitovao emisije i na mađarskom, rumunskom i slovačkom jeziku. Prvog februara su trebali da proslave 38. godina postojanja radija.