2024. április 19., péntek

Nem minden ócskavas oldtimer

Veterán autók szemléje Zomborban
Olykor egészen különleges járművek bukkannak föl a kiállításon (Fotó: Fekete J. József)

Olykor egészen különleges járművek bukkannak föl a kiállításon (Fotó: Fekete J. József)

Április 16-án, szombaton 12. alkalommal rendezik meg az oldtimerek kiállítását és fölvonulását. A szervező és házigazda ez alkalommal is a helyi Des Arts Oldtimers egyesület.

A régi idők járműveinek szemléjét a Szent György téren tartják meg 10 és 14 óra között, majd az oldtimerek tisztelgő fölvonuláson vesznek részt a városmagot övező körutakon, utána közös ebédre vonulnak.

Újdonság, hogy idén a kerékpárosokat is bekapcsolják a rendezvénybe. Az S-team biciklisklub meg a város közlekedésbiztonsági tanácsának segítségével terepi szabályismereti versenyt tartanak a kerékpárosoknak. A szemle résztvevői a kiállítás idején megtekintik a Milan Konjović Galéria kiállítását.

– A Citroën gyártotta gépkocsikkal kezdtük, de nem váltunk citroënes szektává, más járműveket is befogadtunk. Nagyon sok modell és típus fölvonult már Zomborban, noha Szerbia nem gazdag oldtimerekben. A veterán járműveknek nincsen piaca, de az oldtimerek iránti adminisztratív szabályozás se kellően kidolgozott. Nem lehet minden ócskavasat oldtimernek tekinteni, de ennek kiküszöböléséhez hiányzik a törvényi szabályozás – hallottuk a szervezőktől.