2024. április 20., szombat

Adomány az értelmi fogyatékossággal élőknek

Az önkormányzat képviselői, valamint a Vajdasági Vívóegyesület és az újvidéki Vöröskereszt átadta az értelmi fogyatékossággal élők egyesületének gyűjtött adományt.

A napokban befejeződött az ifjúsági vívó Európa-bajnokság, a rendezvény ideje alatt több festő is képzőművészeti tábort szervezett – az ott értékesített festmények árából az újvidéki önkormányzat, a Vajdasági Vívóegyesület és az újvidéki Vöröskereszt 170 000 dináros pénzadományt biztosított az értelmi fogyatékossággal élők egyesületének.

– Az ifjúsági vívó Európa-bajnokság elmúlt, szép emlékek maradtak a rendezvényről, kiváló sportteljesítményeket, és humánus tetteket láthattunk ez alatt az idő alatt. A rendezvény ideje alatt alkalmam volt megnyitni egy festőtábort, melyen ígéretet tettünk arra, hogy az eladott festményekből származó bevételt az újvidéki értelmi fogyatékossággal élőknek adományozzuk. Nem az összegen, a 170 000 dináron van a lényeg, hanem azon, hogy a művészekkel karöltve segítettünk azoknak, akiket az élet sajnos nem kényeztetett el. Gratulálok az újvidéki Vöröskeresztnek, mert sokat segített az adománygyűjtés megszervezésében, és köszönettel tartozok mindenkinek, aki részt vett a rendezvényben és a gyűjtésben. Remélem az egyesületben a pénzt arra fordítják, amire a legnagyobb szükségük van – mondta Aleksandar Petrović, a polgármesteri hivatal vezetője.

– Több mint tíz éve működik a nappali foglalkozás az egyesületünkben, maga az egyesület azonban már 54 éve létezik. Az önkormányzat büszke lehet ránk. A napközi 20 védenc befogadására alkalmas, ennél azonban sokkal több személy befogadására lenne igény. Nagyon szépen köszönjük az adományt minden jóindulatú embernek, és természetesen az önkormányzatnak is. A pénzösszeget a védenceinkre költjük, akik 27 és 45 év közötti személyek, ők mindennap 8 és 13 óra között tartózkodnak a napközinkben. Szakértők gondoskodnak róluk, húsz magasan képzett önkéntes segíti munkánkat: logopédusok, pedagógusok és pszichológusok is dolgoznak nálunk annak érdekében, hogy az értelmi fogyatékossággal élők hasznos tagjai legyenek a közösségnek – mondta dr. Milka Budakov, az újvidéki Értelmi Fogyatékosok Egyesületének az elnöke.