2024. március 28., csütörtök

Hősnőink közelebbről

Az, hogy a mindennapok hősnői közöttünk élnek, de sokszor még a közeli barátok sem ismerik annak az áldozatos munkának a hátterét, amelyet a hölgyek végeznek családjuk és a közösségük érdekében, a VMSZ Női Fóruma Mindennapi hősnőink című rendezvénysorozatának minden egyes helyszínén megmutatkozik.
Szerdán este a rendezvénysorozatnak a 18. állomása Nagybecskereken volt. A Petőfi MME székházában az erzsébetlaki Sípos Mária, a Budapesten született, de Muzslyán élő Szarvák Cecília, a torontálvásárhelyi származású, most nagybecskereki Balázs Ilona és a szentmihályi Barna Bibu Otília meséltek életük érdekesebb mozzanatairól. A beszélgetést Kónya-Kovács Otília újságíró vezette.

A rendezvényre sok férfi is eljött  (Fotó: Kecskés István)

A rendezvényre sok férfi is eljött (Fotó: Kecskés István)

Az esten jelen volt Horváth Noémi, a VMSZ Női Fórumának az elnöke.
Sípos Mária életét fiatal korától napjainkig a varrással töltötte. Mindent megvarr: a menyasszonyi ruháktól a népviseletekig. Tekintettel arra, hogy szülőfaluja, Erzsébetlak többnemzetiségű, így sok népviseleti munka került ki a keze alól. Férjével együtt, aki tanító volt a faluban, kivették részüket a közösségépítő munkából is.

Szarvák Cecília Magyarországról került Muzslyára, ahol a helybeli óvodában ápolónőként dolgozik. Emellett cserkészkedik, hitoktató és nevelőszülő is egy személyben.

Balázs Ilona pedagógia pályája a véletlenek egybeesésének köszönhetően egy boszniai kisvárosban kezdődött, majd Tordán és Magyarittabén tanított, ezután egy bankban dolgozott. A nagybecskereki Petőfi MME elnöke, férjével együtt 19 éve az Emmanuel kamarakórus tagja.

Barna Bibu Otília szülőfalujában, Szentmihályon orvos. Mint vallja, ismeri a pácienseinek a családi állapotát, ami néha jó, néha viszont hátrány. Igyekszik reményt adni a betegeknek, ami különösen fontos az egyedül élő, idős emberek számára.