2024. április 25., csütörtök

Idén nem lesz licitáció az állami földek bérléséért

A kishegyesi képviselő-testület ülésén napirenden szerepelt a mezőgazdasági földterületek használatának programja – Megkerült a hangtechnikai rendszer ellopott része

Szerdán délután tartotta 27. ülését a Kishegyes Község Községi Képviselő-testület, jelenlegi összetételében. Az eredetileg 4 napirendi pontosra tervezett ülést közvetlenül a kezdés előtt 3 újabb napirendi ponttal bővítették ki: a Kishegyesi Népegyetem módosított alapszabályának elfogadásával, a népegyetem igazgatójának kinevezésével és a szeghegyi medence használati jogának átruházásával a szeghegyi helyi közösségre.

Slavica Nikolić ismerteti a mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó programot (Lakatos János felvétele)

Slavica Nikolić ismerteti a mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó programot (Lakatos János felvétele)

Hallgató Imre, a községi képviselő-testület elnöke az ülést követően arról számolt be lapunknak, hogy törvényes kötelezettségeik miatt kellett összehívni az ülést.

- A mostani ülésünk összehívásának apropója elsősorban az állami földek bérbeadásáról szóló program elfogadása volt, ugyanis a törvény március 31-ében határozta meg az elfogadási határidőt. Ezt a határidőt nem tudtuk betartani, s információink szerint a vajdasági községek döntő többsége sem tudta. Mi folyamatosan együttműködtünk a mezőgazdasági minisztériummal, ennek ellenére március 31-éig nem kaptuk meg az jóváhagyását a programra. Csak hétfőn értesítettek bennünket, hogy a programot jóváhagyták, ekkor a képviselő-testület rövidített határidővel való összehívása mellett döntöttem – mondta el Hallgató.

A képviselőkkel Slavica Nikolić, az önkormányzat mezőgazdasági szakmunkatársa ismertette a mezőgazdasági földterületek használatára vonatkozó 2016-os programot. Szavaiból kiderült, hogy az idén 3600 hektár állami földet fognak bérbe adni, viszont árverésre nem fog sor kerülni, mert az előbérlési joggal bíró jószágtenyésztők kapják meg az összeset. A képviselők részéről olyan vélemény hangzott el, hogy a törvényt tisztelni kell, de az előbérlési jog rossz, mert a növénytermesztőknek semmi sem jut.

Az említett napirendi pontokat a képviselők komolyabb viták nélkül, szinte egyhangúlag elfogadták. Nem volt más a helyzet a Dr. Márton Sándor Egészségház felügyelőbizottsági tagjának kinevezésével sem.

A kishegyesi községi képviselő-testület szerdai üléséhez egy nem mindennapi eset is köthető. Az előző ülést megelőzően eltűnt a tanácsterem hangtechnikai rendszerének egy eleme, ami nélkül használhatatlanná vált a rendszer. A mostani ülés előtt a rendszer kezelői a helyén találták a hiányzó elemet. Az esettel a kkt elnöke is foglalkozott: megköszönte az ismeretlen elkövetőnek, hogy a becsületes utat választotta és visszaadta amit eltulajdonított.