2024. április 19., péntek

Két színész munkaerő-felesleggé vált

A Szabadkai Gyermekszínházban megtörtént a létszámleépítés

Öt személy vált munkaerő-felesleggé a szabadkai Gyermekszínházban. Két színész – Szloboda Tibor és Jelena Rašković – és egy súgó, egy kellékes és egy takarítónő.

Árokszállási S. Márta igazgatónő magyarázatként elmondta, tavaly, amikor először szó volt erről, úgy értesültek, a 37 foglalkoztatott mintegy 5 százalékát érinti majd a közszférában kötelező létszámleépítés, de a városi képviselő-testület döntésében az szerepelt, hogy 5 alkalmazottól kell megválnia ennek az intézménynek. Utasítást mindössze annyit kaptak, hogy a létszámleépítést úgy oldják meg, hogy ne zavarja meg a munkafolyamatot.

Hárman, a már említett súgó, takarítónő és kellékes jelentkeztek, hogy végkielégítéssel önkéntesen távoznának. Mivel a műszaki és az általános szolgálatban sincs nélkülözhető személy, ezért azt kellett eldönteni, hogy a 17 színész közül ki az, akitől megválik a színház.

Nagyon nehéz meghozni egy ilyen döntést, mondta az igazgatónő. A művészek közül 7-en színművészeti akadémiát végeztek, s kettőjükre esett a választás. Egyikük Szloboda Tibor, akit már húsz-egynéhány éve jól ismer a vajdasági színházlátogató közönség, ebből valamivel több mint tíz éve a Gyermekszínház művészeként. Az igazgatónő kérdésünkre azt válaszolta, nem személyes indokok döntöttek. Szloboda Tibort ő kiemelkedően tehetséges művésznek tartja, s hiszi azt, lehetősége nyílik más színházban játszani. Mint mondta, évente több mint 300 előadásuk van, rengeteget tájolnak. Azt is megtudtuk Árokszállási S. Mártától, az intézményben nincs különválasztva a társulat, a színészek egyaránt játszanak szerb, magyar produkciókban is. Van olyan színész, aki évi 90-100 alkalommal áll színpadra, Szloboda Tibor pedig 2014-ben 42, tavaly 32 alkalommal játszott.

A két színész nem írta alá a szerződést, joguk van az alapfokú bíróságon fellebbezni.

Szerettük volna a másik felet is megszólaltatni, de jogi képviselőik tanácsára az érintett színészek jelen pillanatban nem nyilatkoznak az ügyről.

Rangsorolást követelnek a szakszervezetek

A munkahelyekre vonatkozó racionalizáció a Szabadkai Gyermekszínházban volt a témája a szakszervezetek tegnap megtartott ülésének, amelyen a Függetlenség és az Önálló Szakszervezet tagjai is jelen voltak, valamint a színház olyan dolgozói is, akik nem tagjai egyiknek sem, de véleményt szerettek volna nyilvánítani, állást foglalni a Gyermekszínházban zajló létszámleépítéssel kapcsolatban. Mint ismeretes, az intézménynek 5 dolgozójától kellett megválnia, hárman – egy kellékes, egy súgó és egy takarítónő – végkielégítéssel önként távozott, két színész pedig felmondást kapott.

– A szakszervezetek megkapták a végzéseket, hogy kik az érintettek. Elolvastuk az indoklást, de semmi konkrétumot nem találtunk benne, hogy miért éppen az a két színész kapott felmondást – hallottuk Csiszár Lászlótól, a Nezavisnost – Dečje Pozorište, Szabadkai Gyermekszínház, Dječje Kazalište – Subotica szakszervezet elnökétől. Mint mondta, a kollektív szerződésben benne van, hogy ha racionalizáció történik, hogyan, milyen szempontok alapján kell felállítani egy rangsort. Munkaév, végzettség, életkor és egyéb szempontok alapján kellene hogy kialakuljon a rangsor, ám az igazgatónő ezt nem végezte el. A szakszervezetek erre reagálva most egy írásbeli követelést fogalmaznak meg és juttatnak el hamarosan az igazgatónőhöz arra vonatkozóan, hogy az intézmény vezetője a vonatkozó szabályokkal összhangban járjon el, és hogy konzultáljon a szakszervezetekkel is, a kollektív szerződés ugyanis ezt is előirányozza.