2024. április 24., szerda

Egyre több a cukorbeteg kamasz

Vesna Kopitović: Mindenkinek aktívan részt kell vállalnia saját egészsége védelmében

A cukorbetegséget az Egészségügyi Világszervezet globális járványként emlegeti, hiszen a diabéteszben szenvedők száma évről évre nő. A cukorbetegség megelőzésének jegyében emlékezett Újvidéken a tartományi egészségügyi titkárság, a Vajdasági Közegészségügyi Intézet, valamint az Élet és Egészség Egyesület az egészség világnapjára. Vesna Kopitović tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkár is ezúttal arra hívta fel a polgárok figyelmét, hogy mindenkinek aktívan részt kell vennie saját egészsége védelmében.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint ma 415 millió 20 és 79 év közötti ember él cukorbetegséggel. A betegek fele nem is tudja, hogy beteg. A cukorbetegek gyógykezelésére a világban összesen 670 milliárd dollárt költenek.

Szerbiában a cukorbetegek száma az elmúlt tíz évben 50 százalékkal nőtt, így ma 470 ezer betegről tudnak a szakorvosok. A Közegészségügyi Intézet adatai szerint a cukorbetegség egyes típusától 157 tizennégy évnél fiatalabb gyermek szenved.

Vajdaság területén két évvel ezelőtt 5516 cukorbeteg személyt tartottak nyilván. Csak Újvidéken 1029 személyt. A cukorbetegségben szenvedők többsége, nagyjából 90 százaléka, a cukorbetegség 2-es típusában szenved. A cukorbetegség ezen típusától évente 16 ezer ember betegszik meg az ország területén. Legtöbbször 40 év felett diagnosztizálják a betegséget, általában nőknél. A fiataloknál tapasztalható túlsúly miatt a kamaszok körében is egyre gyakrabban jelenik meg ez a betegség.

Bátorító adat, hogy kisebb életmódváltással, egészséges táplálkozással és testmozgással a betegség megjelenésének valószínűsége 50 százalékkal csökkenthető.

A tartományi egészségügyi titkárság az elmúlt 10 évben 100 millió dinárt különített el az egészségügy fejlesztésére, illetve a Cukorbetegség Ellen Küzdő Vajdasági Egyesületek Szövetségének az elmúlt három évben több mint 20 millió dinárt adott – áll a tartományi egészségügyi, szociálpolitikai és demográfiai titkárság közleményében.