2024. március 29., péntek

Hogy megmaradjon a vasúti közlekedés

Hat község szándéknyilatkozatot írt alá Csókán a vasúti személyszállítás támogatásáról – Szerbiában ez az első ilyen kezdeményezés – „Nem szabad kizárólag gazdasági alapokra helyezni a vasut

Példaértékűnek nevezete Kern Imre, a közlekedési minisztérium államtitkára a tegnap Csókán hat község, illetve város (Nagykikinda, Törökbecse, Csóka, Zenta, Magyarkanizsa és Szabadka) képviselői által aláírt szándéknyilatkozatot, amely a vasúti személyszállítás tartós megoldására irányul az említett települések között.

A protokollszerződés aláírása a vasúti személyszállítást szolgálja (Gergely Árpád felvétele)

A protokollszerződés aláírása a vasúti személyszállítást szolgálja (Gergely Árpád felvétele)

– A közlekedési és építésügyi minisztérium felkarolta a hat község kezdeményezését, végre új vasúti személyszállító eszközök, orosz motorvonatok érkeztek erre a vidékre is, és felváltották az ósdi sínbuszokat. Az utasszállítást szervező Srbijavoz biztonságos, kényelmes és a menetrendet betartó vasúti személyszállítást tud szavatolni a Szabadka–Nagykikinda vonalon. A protokollszerződés aláírásától azt reméljük, hogy a nemzetközi pénzintézetek, az IMF és a Világbank ajánlásaival ellentétben a szerbiai vasút reformja keretében nem számolnák föl a veszteséges szárnyvonalakat, amilyen a Szabadka–Nagykikindai vasútvonal is.

Nem szabad kizárólag gazdasági alapokra helyezni a vasutunk sorsát, fontos figyelembe venni a szociális és egyéb körülményeket, amikor majd őszre a szerb kormány a szárnyvonalak sorsáról dönt. Az aláírt protokoll az első ilyen az országban, és útmutatóul szolgálhat a szerémségi vagy a kelet-szerbiai önkormányzatok számára is. Ahogy mi meg tudtunk egyezni, és az önkormányzatok vállalnak bizonyos részt a vasúti közlekedés fenntartásában, ugyanúgy a többi érintett szárnyvonal mentén fekvő közösségek is megtehetik ugyanezt a lépést – mondta többek között Kern Imre.

A Srbijavoz Rt. végrehajtó igazgatója, Vesna Brajović a csókai találkozón megdicsérte a hat község összefogását, amely első ilyen Szerbiában, és útmutató arra vonatkozóan, hogy hogyan lehetne felélénkíteni, újjászervezni a vasúti személyszállítást. A Srbijavoz szükség szerint több új korszerű motorvonatot is forgalomba tud állítani a Nagykikindát Szabadkával összekötő vonalon. Kényelmes, pontos és nem utolsósorban olcsó vasúti személyszállítás a cél, amellyel vissza lehet csábítani az utasokat a vasútra.

A vasúti személyszállítás tartóssá tételéhez a becslések szerint kezdeti támogatásként a hat érintett község 15 millió dinárt fog előteremteni az idén, de ez a feladat már a választások után megalakuló új önkormányzatokra vár.

Csókán a vasúti személyszállítás tartós megoldását kezdeményező szándéknyilatkozatot szabadkai részről Kern Sólya Mária, a városi képviselő-testül elnöke, Huzsvár Ervin, a magyarkanizsai polgármester helyettese, Ceglédi Rudolf, Zenta és Balázs Ferenc, Csóka polgármestere, Milivoj Linjački, a nagykikindai községi tanács tagja és Igor Balmazović, a törökbecsei községi elnök tanácsadója írták alá. A szándéknyilatkozat aláírásán többek között jelen volt Nikola Luka, az észak-bánáti körzet elöljárója is.