2024. április 23., kedd

Színjátszók pezsdítik fel a falu életét

Magyarcsernye ad otthont idén a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 21. Találkozójának, amely holnap (pénteken) kezdődik és 17-éig tart

A színjátszó találkozó fő szervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség, társszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, házigazdája pedig a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület. Idén 22 amatőr színjátszó csoport vesz részt Vajdaság 16 településéről: Bácsfeketehegy, Bácskertes, Bezdán, Hajdúrjárás/Nosza, Magyarkanizsa, Nagykikinda, Nagybecskerek, Nemesmilitics, Magyarcsernye, Muzslya, Szabadka, Szaján, Temerin, Tóba, Topolya és Zenta. Ezúttal is számos díj és különdíj kerül odaítélésre. A szakmai zsűrit G. Erdélyi Hermina, a szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színművésze, Krizsán Szilvia, az Újvidéki Színház színművésze, valamint Perényi Balázs budapesti drámapedagógus, rendező alkotják. A rendezvényről Dudás Károly, a VMMSZ elnöke szólt:

– Tavaly a jubileumi találkozó Bácskertesen zajlott, hiszen ott mélyek a színjátszás gyökerei, és már akkor megfogalmaztuk, hogy idén Magyarcsernye és Tóba együtt szervezhetné meg. Szimbolikusan is fontos lett volna az összefogás. Nem úgy alakult, áldatlan állapotok uralkodnak ugyanis a tóbai művelődési otthonban, és egyelőre nem lehet rendbe hozni. Remélhetőleg sor kerül majd a felújítására, és házigazdái lehetnek a találkozónak. Magyarcsernyén viszont minden rendben áll ahhoz, hogy otthont adjon egyik legszínvonalasabb rendezvényünknek. Azt gondolom ugyanis, hogy a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Találkozója nemcsak a Magyar Nemzeti Tanács kiemelt jelentőségű rendezvénye, hanem a vajdasági magyarság egyik legfontosabb eseménye is – hallottuk Dudás Károlytól, majd pedig Raffai T. Ágnes ügyvezető változásról szólt.

– Két hétvégére terveztük az eseményt, 8-a és 10-e, valamint 14-e és 16-a között lesznek láthatóak az előadások, 17-én pedig a gálára kerül sor. Ennek oka, hogy a csoportok hétköznap elfoglaltak, és hétvégén érnek rá jobban, valamint több alkalom adódik a találkozáshoz, ami a rendezvényünk egyik lényeges része. A gálán a Zentai Magyar Kamaraszínház vendégjátékát, Gion Nándor A kárókatonák még nem jöttek vissza című előadását tekintheti meg a közönség, és idén is megjelenik a találkozó közlönye, a Súgó, amely hasznos információkat tartalmaz, és böngészhető lesz a VMMI honlapján is – hallottuk Raffai T. Ágnestől.

Lázár András, a magyarcsernyei Ady Endre Művelődési Egyesület elnöke és Bobán Edit, a Rügyfakadás színjátszócsoport vezetője arról szólt, hogy nagy és megtisztelő feladatnak tesznek eleget, a civil szervezetek is részt vesznek a szervezésben, tulajdonképpen az egész falu serénykedik.

A Vajdasági Magyar Művelődési Intézet színjátszással megbízott munkatársai, Varga Tamás és Hajvert Lódi Andrea a IX. Gyermekszínjátszó Műhelytalálkozó részleteit ismertette. Mint azt hallhattuk, a műhelytalálkozóra május 6-án és 7-én kerül sor Bácsfeketehegyen, a Vajdasági Magyar Drámapedagógiai Társaság a VMMI szakmai együttműködésével. Jelentkezni 10-éig lehet. Itt nem a versenyzés a lényeg, sokkal inkább a műhelymunkán, a közösségi élményen a hangsúly. A találkozó egyben a magyarországi Weöres Sándor Országos Gyermekszínjátszó Találkozó vajdasági selejtezője is. A szakmai bizottság tagjai: Kovács Frigyes színművész, Benkő Ágnes drámatanár, a celldömölki Soltis Lajos Színház koreográfusa és Meleg Gábor, a budapesti Vörösmarty Gimnázium drámatanára, de több szakember is tart majd műhelyfoglalkozásokat: Krizsán Szilvia, Virág György, Lőrinc Tímea, Vörös Imelda, Hajvert Ákos, Szarka Ákos, Bori-Fekete Ágnes és Drubina Orsolya.

Szó esett a Vajdasági Magyar Amatőr és Diákszínjátszók IX. Táboráráról is. A MAdT-ra július 10-e és 17-e között kerül sor Zentán. Célcsoportja a középiskolások, a korhatár 32 év. A csoportvezetők Perényi Balázs (Budapest), Krizsán Szilvia (Újvidék), Tóth Zoltán (Pécs), Komáromi Sándor (Pápa) lesznek, a beszédtanár Hernádi Kriszta, a mozgásszínházi csoportot pedig Mezei Kinga vezeti majd. Újdonság, hogy filmes szekció is indul Kovács Ákos vezetésével. Ezúttal is nyilvános gálaműsorral zárul majd tábor.

 A Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók 21. Találkozója ünnepélyes megnyitójára holnap 18 órától kerül sor, ezt megelőzően 17.30-tól a színházterem előcsarnokában kiállítás nyílik a falubeliek kézimunkáiból és a magyarcsernyei színjátszás múltjáról. A találkozó során 13-án, szerdán 16 órai kezdettel Varga Tamás színművészt tart színjátszó foglalkozást magyarcsernyei gyerekeknek. Másnap a Petőfi Sándor Általános Iskolában hetedikeseknek és nyolcadikosoknak Mácsai Mónika óvónő, drámapedagógus és Fehér Anikó gyógypedagógus a fogyatékkal élőkkel kapcsolatban tart foglalkozást az elfogadásról.