2024. április 19., péntek

„Horvátország még meggondolhatja magát”

Aleksandar Vučić nem érti, hogy Zágráb miért akadályozza Szerbia európai útját

Reagálva a hírekre, hogy Horvátország nem járul hozzá az Európai Unió és a Szerbia közötti csatlakozási tárgyalások 23. fejezetének megnyitásához, Aleksandar Vučić miniszterelnök arról biztosította a szerb közvéleményt, hogy Szerbia a jószomszédi viszonyok, valamint a béke mellett kötelezte el magát. Szerbia hajója elhagyta a kikötőt, biztosan halad előre és ez a jövőben is így lesz, fűzte hozzá a kormányfő, majd értetlenségének adott hangot, amiért egyesek a régióban „úgy kívánják megőrizni politikai pozíciójukat, hogy mások ellen vannak".

Ami Szerbia bírósági hatáskörét a volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnök kapcsán illeti, Vučić elmondása szerint a vonatkozó, 2003-ban elfogadott törvény mentén a szerbiai hatóságok letartóztatták az Ovčarában és Srebrenicában elkövetett gaztettekért felelőssé tehető személyeket.

Aleksandra Joksimović, a Külpolitikai Központ elnöke szerint még semmi sincsen veszve és nem késő, hogy Horvátország meggondolja magát. A külpolitikai szakértő szerint az viszont már most egyértelmű, hogy az egyhangú döntések elvére épülő EU-ban tagállamként Horvátország visszaél majd pozíciójával, így megkísérelve megoldani bizonyos bilaterális kérdéseket. Ilyen magatartásra nem csak Szerbia számíthat, hanem Bosznia–Hercegovina is, mondta a szakértő, hozzátéve, hogy értesülései szerint az Európai Bizottság még nem zárta le a Szerbiával megnyitandó 23. fejezet kérdését, így egyelőre semmi sincsen veszve..

Az unió részéről Maja Kocijančić, az Európai Bizottság sajtófelelőse nyilatkozott a téma kapcsán, mondván, hogy az EB örömmel néz elébe a Szerbia integrációs útján várható újabb állomásoknak, valamint a 23. és a 24. tárgyalási fejezetek megnyitásának. Mint hozzátette, az EB bármikor hajlandó megtenni a következő lépést, már csak arra van szükség, hogy a szóban forgó fejezetek megnyitása kapcsán konszenzus alakuljon ki a tagállamok között.

Tanja Miščević, a szerbiai tárgyalócsoport első embere pedig megcáfolta a zágrábi Večernji list állítását, hogy Horvátország ellenkezése miatt levették napirendről a 23. tárgyalási fejezet megnyitásának kérdését. Értesülései szerint az Európai Tanács illetékes munkacsoportja eddig nem is tűzte napirendjére a javaslatot. Ez akár már a munkacsoport holnapi ülésén is megtörténhet, véli Miščević.