2024. április 20., szombat

Minél több magyar diák tanuljon tovább!

Topolyán zajlott az MNT tavaszi felsőoktatási tájékoztató körútjának nyitórendezvénye – Először találkoznak harmadikos középiskolás diákok szüleivel

A tervezetten április 22-éig zajló, 13 vajdasági település 33 középiskolájában a harmadikos magyar tannyelvű középiskolást nevelő szülők számára szervezett, rendhagyó szülőértekezletből álló sorozat topolyai állomásán Petkovics Márta, az MNT Végrehajtó Bizottságának és a tanács oktatási bizottságának tagja hangsúlyozta: alapvető fontosságú, hogy minél több magyar diák tanuljon tovább, és a felsőoktatási intézmények kiválasztásakor fontos döntés, hogy elsősorban a szerbiai akkreditált felsőoktatási intézmények kerüljenek a középiskolás diákok érdeklődési körébe.

– Úgy gondoljuk, hogy a harmadikos középiskolás diákok szüleinek időben el kell mondani mindazokat a lehetőségeket, támogatásokat, amelyeket a Magyar Nemzeti Tanács nyújt, illetve próbál nyújtani az elkövetkező években. Elsősorban itt a szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamra gondolok, hiszen ez már a harmadikat végzett középiskolásokat is érinti, és a nyáron újra megszervezzük. Ami újdonság: két hét múlva Vajdaság minden magyar középiskolájából, ahol harmadikosok tanulnak, elvisszük őket Újvidékre, illetve Szabadkára, a két legnagyobb vajdasági egyetemi városba, hogy megismerkedjenek az ottani karokkal, felvételi tárgyakkal stb. – nyilatkozta lapunknak Petkovics Márta a tájékoztató körút nyitórendezvényét követően, amelynek helyszíne április 5-én a topolyai Dositej Obradović Gimnázium és Közgazdasági Iskola volt. Aznap a körút következő állomásán is tájékoztatták az érdeklődő szülőket, fiatalokat, mégpedig a helyi Mezőgazdasági Iskolában. Április 7-én, pénteken a harmadikos középiskolás gyermeket nevelő szülőknek a topolyai Sinkovics József Műszaki Középiskolában tartanak szülői értekezletet ugyanebben a tárgykörben. A rendhagyó szülőértekezlet keretében Petkovics Márta az MNT komplex ösztöndíjprogramjáról, a negyedikes középiskolások részére ősztől hozzáférhető tájékoztató füzet létéről, a szerb nyelvi felzárkóztató tanfolyamról, az egyetemi felvételi előkészítő tanfolyamról tájékoztatta a szülőket, az érdeklődő fiatalokat, majd az újvidéki székhelyű Európa Kollégium külső és belső adottságairól, szolgáltatásairól, tartalmi jegyeiről annak jelen lévő két nevelőtanára, Fődi Éva és Kovács Birkás Zsolt adott át ismereteket, a szakkollégiumi rendszert és a kollégiumi élet jellemzőit közelebb hozva a hallgatósághoz.

– Nagyon hasznos az, amit ma a tartalmas előadások jóvoltából megtudtunk. Például, hogy létezik felzárkóztatás szerb nyelvből, az, hogy ösztöndíjjal támogatják a tanulókat, hogy az Európa Kollégium tárt karokkal várja a tanulni vágyó fiatalokat – fogalmazta meg első benyomásait a szülői értekezlet után a topolyai Kozma Melinda, aki szülőként volt résztvevő. A bajsai Lénárd Petra, a közgazdasági szak harmadikosa így nyilatkozott:
– Mindenképpen szeretnék közgazdasági szakra továbbmenni, és mindenképpen Szerbiában. Nagyon elgondolkodtató volt ez az előadás, és igen hasznos, mert sok szülő nem is tudott az elhangzottakról, ahogyan mi, diákok sem.