2024. április 23., kedd
KOSZOVÓ

Letetette hivatali esküjét Hashim Thaci új koszovói elnök

Letette köztársasági elnöki esküjét csütörtökön Pristinában Hashim Thaci, aki eddig koszovói külügyminiszter, korábban pedig miniszterelnök is volt - jelentette honlapján a Koha Ditore című koszovói napilap.

Az új elnök az esküt a parlament díszülésén tette le, amelyet az ellenzék bojkottált. A hivatalos beiktatást pénteken tartják Pristina főterén számos külföldi állam- és kormányfő, valamint diplomata jelenlétében. A ceremóniára 50 országból mintegy 1200 embert várnak.

Az ellenzéki pártok nem tervezik a ceremónia megzavarását, ugyanakkor a bejelentések szerint továbbra is akadályozni fogják a törvényhozás munkáját. Az Önrendelkezés (Vetevendosje), a Szövetség Koszovó Jövőjéért (AAK) és a Koszovói Kezdeményezés (Nisma per Kosoven) szeptember óta tojásdobálással, fütyüléssel és könnygázzal akadályozza a parlament munkáját azt követelve, hogy Isa Mustafa kormányfő vonja vissza aláírását a Szerbiával tavaly augusztusban Brüsszelben kötött megállapodásról, és bejelentették: mindaddig akadályozzák a munkát, amíg követelésük nem teljesül.

Hashim Thachit február végén választotta meg a pristinai parlament, a szavazás harmadik körében, amikor már az egyszerű többség is elegendő volt a szavazáshoz. A politikus Atifete Jahjagát váltja ezen a poszton.

Hasim Thaci hat évig, a Szerbiától való függetlenség 2008-as kikiáltásától 2014-ig volt miniszterelnöke a többségében albánok lakta Koszovónak. A kilencvenes évek elejétől a gerillaakcióiról elhíresült Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) vezetője volt. Az 1998/99-es koszovói háború után lépett politikai pályára, megalakította a Koszovói Demokrata Pártot (PDK). A 2014-es választásokat ugyan a PDK nyerte meg, a koalíciós tárgyalások után azonban Thaci nem maradt miniszterelnök, hanem kormányfőhelyettesként és külügyminiszterként folytatta politika pályafutását.

Koszovót néhány ország - köztük az Európai Unió több tagállama - mindmáig nem ismerte el független országként.