2024. április 25., csütörtök

Teherautón szállította a menekülteket

Ismét megtelnek a belgrádi parkok – Magyarországon át próbálkoznak tovább jutni – Tegnapelőtt 40 menekültet küldtek vissza a határról

Harmincnégy menekült bújt meg abban a teherautóban, amelyet tegnap a Paraćin–Zaječar úton rutinellenőrzés során állítottak meg a rendőrök. A menekültek Bulgárián át érkeztek Szerbiába. Közöttük 15 kisgyermek is volt. Valamennyiüket a Menekültügyi Hivatal egyik befogadóközpontjába szállították. Egyes értesülések szerint Preševóba vitték őket, de ezt Nemanja Božović, a hivatal ügyeletes biztosa cáfolta.

Hallottam az esetről, de nem ide hozták őket. Azt sem tudom, hogy hova. Jelenleg 533 menekült tartózkodik ebben a táborban, nemrég több mint hatszázan voltak, úgyhogy lenne hely a számukra is.

Illusztráció (Ótos András felvétele)

Illusztráció (Ótos András felvétele)

Az eset érdekessége, hogy mindeddig a Zaječartól jóval délebbre fekvő Dimitrovgardnál lépték át a menekültek a szerb–bolgár határt, és csak nagy ritkán vetődött Zaječarba egy-két menekült. Ez azzal magyarázható, hogy Dimitrovgardnál megerősítették az ellenőrzést, és nemrég óta a katonaság is segíti a rendőrök munkáját.

Arról nincs hírünk, hogy a menekültek honnan érkeztek, de minden bizonnyal Szíriából, Afganisztánból és Pakisztánból. A teherautó sofőrjét embercsempészés gyanújával letartóztatták.

Egyébként az utóbbi napokban Belgrádban ismét menekültek lepték el az autóbusz-állomás és a Közgazdasági Egyetem melletti parkokat. Branislava Djonin, az Info Park civil szervezet munkatársa elmondta, hogy naponta több mint 300 élelmiszercsomagot osztanak ki ők és a Vöröskereszt. A menekültek zöme afelől érdeklődik az Info Park pultjánál, hogyan tudnak Szabadkára utazni, ugyanis többségük folytatja az utat a magyar határ felé.

Itt vannak, a szabad ég alatt alszanak, fűre dobott takarókon. Van, aki már egy hónapja itt van, de legtöbbjük tovább megy Szabadkára. Volt már arra is példa, éppen tegnap, hogy visszajöttek, mert nem sikerült átjutniuk és a határról a magyarok visszazsuppolták őket. Tegnapelőtt negyvenen jártak így. Ők egy ideig itt maradnak, majd ismét próbálkoznak, közülük senki sem indul vissza Bulgáriába vagy Macedóniába, ahonnan ide érkeztek. Befogadóközpontba nem hajlandóak menni, attól tartva, hogy onnan nem tudnak majd kijutni, de menedékjogot sem kérnek, így gyakorlatilag illegálisan tartózkodnak az országban. Akinek van is papírja, azaz bejelentkezett mondjuk Dimitrovgardban, ez a papír csak három napig érvényes, ha kérnék a menedékjogot, akkor maradhatnának tovább, ám ezt nem teszik, mert tudják, hogy elutasítanák kérelmüket. Itt élnek a parkban, a rendőrök nem bántják őket és a polgárok is már megszokták a jelenlétüket.